SD za novo obrambno ministrico predlaga Andrejo Katič

Stranka SD za novo ministrico za obrambo predlaga poslanko in podpredsednico DZ Andrejo Katič, je po srečanju s predsednikom vlade Mirom Cerarjem pojasnil predsednik SD Dejan Židan. Po njegovih besedah je Cerar predlog sprejel.

Andreja Katič Foto: STA
Andreja Katič Foto: STA

LJUBLJANA > Andreja Katič je “dobra političarka, je pravnica in ima izkušnje pri vodenju”, je izbiro pojasnil Dejan Židan. To so reference, ki jih po njegovih besedah obrambni resor trenutno potrebuje.

V SD so že imeli ministrico, ki je dobro vodila ministrstvo za obrambo, in “verjamem, da bomo z Andrejo Katič to tradicijo dobrega vodenja tudi nadaljevali”, je poudaril prvak SD.

Miro Cerar je predlog SD po zagotovilih Židana sprejel. Kdaj bo premier vložil kandidaturo Katičeve v DZ, pa “je odvisno od njega”, je še povedal.

Tako tudi ni jasno, ali bo ime Katičeve vloženo skupaj s predlogom za novega ministra oziroma ministrico za izobraževanje, ki ga oziroma jo išče SMC. Cerar je Židana v pogovoru na štiri oči danes namreč seznanil s potekom iskanja šolskega ministra oziroma ministrice. Seznanil ga je tudi s kandidati in napovedal, da bo odločitev sprejel do konca tega tedna, je dejal prvi mož SD.

Najmanjša koalicijska stranka je predlog za novega obrambnega ministra iskala po tistem, ko je po tednih kljubovanja izgubila obrambnega ministra Janka Vebra. DZ je namreč Vebra na predlog premierja Cerarja razrešil, in sicer zato, ker je obveščevalno-varnostni službi (OVS) ministrstva za obrambo naročil analizo posledic prodaje Telekoma Slovenije in s tem ravnal najmanj netransparentno oz. celo nezakonito. SD je ostala v koaliciji, prodaja Telekoma pa ostaja vroča tema.

S tem, ko bi Katičeva odšla v vladno ekipo, bi se v DZ sprostilo mesto v poslanskih klopeh in na mestu podpredsednika DZ. Že ob razrešitvi Vebra so se pojavili namigi, da bi si ta ob vrnitvi v poslanske klopi želel kakšne vidnejše funkcije. Zato se ob današnjem predlogu SD odpira vprašanje, ali utegne Veber v DZ zasesti njeno podpredsedniško mesto.

Po drugi strani pa je bilo predvsem iz opozicijskih vrst slišati celo, da Veber ne bi smel biti niti poslanec, glede na to, kaj so mu očitali v aferi Telekom. Predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims (SDS) je tudi že napovedal, da bo komisija nadaljevala s poizvedovanjem o dejstvih v zvezi s to zadevo, še posebej po objavah nekaterih medijev, da naj bi OVS prisluškoval upravi Slovenskega državnega holdinga.

Po prvih informacijah naj bi sicer Katičevo v poslanskih klopeh nadomestil 27-letni Jan Škoberne. Iz DZ se je po vrnitvi Vebra poslovil nekdanji minister Franci Križanič.

STA


Najbolj brano