SD umirja retoriko

Janko Veber kot minister je praktično že preteklost, je prevladujoče prepričanje v ljubljanskih političnih krogih. Najbrž bo odstopil že na začetku jutrišnje seje, na kateri je napovedana obravnava predloga o njegovi razrešitvi.

Obrambni minister Janko Veber Foto: STA
Obrambni minister Janko Veber Foto: STA

LJUBLJANA > Izredna seja državnega zbora, na kateri bodo obravnavali predlog za razrešitev obrambnega ministra Janka Vebra in se seznanili z odstopom ministrice za izobraževanje, znanost in šport Klavdije Markež, se bo začela ob 13. uri.

Včeraj so se v poslanskih skupinah pojavili pomisleki o smiselnosti večurne razprave. “Bolj ali manj že vsi vemo, da bo Veber pred glasovanjem odstopil, zato je vprašanje, ali je ta seja res potrebna,” je izjavil Jani Möderndorfer (ZaAB). Miro Cerar je predlagal Vebrovo razrešitev zaradi ministrovih navodil OVS glede analize posledic privatizacije Telekoma in je objektivno odgovoren za nezakonito, nepravilno in nepregledno delovanje OVS.

Tako Veber odločanja o razrešitvi skoraj gotovo ne bo prestal, saj so glasove za razrešitev poleg SMC doslej že jasno napovedali poslanci NSi, pa tudi v SDS Vebra ne bodo podprli. Medtem so tudi v SD omilili retoriko. “Cerarjeva odločitev za razrešitev je bila politična. Zavedati se moramo, da politično krizo rešujemo tako, da ustvarimo politično stabilnost. A k temu morajo težiti vse stranke v koaliciji, ne le SD,” je včeraj poudaril Dejan Židan (SD), iz česar gre razumeti, da so se v SD nekako že sprijaznili z odstavitvijo. Tudi z odhodom v opozicijo ne rožljajo več in je vse manj verjeten, saj jim vsi analitiki to odsvetujejo.DES


Najbolj brano