SD tudi po zadnjih Vebrovih potezah stoji za svojim ministrom

Predsednik SD Dejan Židan je danes ponovil, da SD ni bila seznanjena z zadnjimi izjavami ministra Janka Vebra, v katerih je premierja Mira Cerarja opozoril na izpodkopavanje obrambnih ukrepov. A Židan pravi, da se v SD tudi po teh izjavah ni nič spremenilo in v podpori ministru ne spreminjajo stališča.

Janko Veber Foto: STA
Janko Veber Foto: STA

LJUBLJANA > V SD vztrajajo, da je podpredsednik stranke in obrambni minister Janko Veber pri analizi posledic prodaje Telekoma ravnal zakonito in ima pravico, da zagovarja svoja dejanja pred DZ.

O Vebrovi torkovi izjavi sicer niso bili obveščeni vnaprej niti niso bili seznanjeni z njeno vsebino. “Prav tako ne poznamo gradiva, o katerem je minister govoril. To je bila njegova odločitev, o kateri stranka ni bila obveščena,” je z pred prihodom v poslansko skupino SD, kjer se sestaja več članov vrha stranke, pojasnil Dejan Židan.

Na vprašanje, ali se njihova podpora ministru zaradi njegovih zadnjih izjav ne spreminja, pa je odgovoril: “Mi nismo stranka, ki stališče spreminja iz dneva v dan. Menimo, da je Veber ravnal v skladu z zakonom, tako ga pokrije tudi pravno mnenje.”

V SD vedo, da imajo nekatere druge stranke drugačno mnenje, čakajo pa četrtkovo sejo, na kateri bo DZ obravnaval predlog za Vebrovo razrešitev. “DZ bo odločil, kot bo. Takrat se bomo morali opredeliti,” je dodal Židan.

Na vprašanje, ali vztrajajo tudi pri podpori Vebru, da ne odstopi, pa je Židan odvrnil, da je pri tem imel Veber vedno podporo stranke. Ocenili so namreč, da je minister ravnal zakonito. Zato ni potrebe, kot pravi, da bi mnenje glede tega spreminjali.

Veber je v torek pojasnil, da je Cerarja opozoril na izpodkopavanje obrambnih ukrepov v skladu s 366. členom kazenskega zakonika in da skupina strokovnjakov razmišlja o ovadbi zoper Cerarja.

Premier Cerar sicer predlaga razrešitev Vebra zaradi njegovih navodil obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo glede analize posledic privatizacije Telekoma. Kot je navedel v predlogu, je Veber objektivno odgovoren za nezakonito, nepravilno in nepregledno delovanje omenjene službe. Veber pa nasprotno trdi, da je ravnal zakonito. O premierjevem predlogu za Vebrovo razrešitev bo DZ odločal na izredni seji v četrtek.

STA


Najbolj brano