SD tri ministrstva

Večina članov predsedstva SD je zadovoljna s pogajalskim izkupičkom in s tem naklonjena vstopu v novo koalicijo, je ob robu seje predsedstva dejal predsedujoči SD Dejan Židan. Svoje mnenje bo prihodnji teden izrekalo še članstvo, zadnjo besedo pa bo 3. septembra imela konferenca SD. Izmed resorjev v rokah SD zagotovo ostaja ministrstvo za delo.

Večina članov predsedstva SD je zadovoljna s pogajalskim izkupičkom in s tem naklonjena vstopu v novo koalicijo, je ob robu seje predsedstva dejal predsedujoči SD Dejan Židan Foto: STA
Večina članov predsedstva SD je zadovoljna s pogajalskim izkupičkom in s tem naklonjena vstopu v novo koalicijo, je ob robu seje predsedstva dejal predsedujoči SD Dejan Židan Foto: STA

LJUBLJANA > Predsedstvo SD ob pregledu najnovejše, tretje različice koalicijskega sporazuma ugotavlja, da so zahteve te stranke v veliki meri upoštevane. Je pa to po Židanovih besedah še vedno besedilo, ki bo osnova za "čiščenje" prihodnji teden, ko se bodo sestajale sektorske skupine strokovnjakov.

Kot je v izjavi za medije pojasnil Židan, večina članov predsedstva priznava dosežen uspeh na dosedanjih koalicijskih usklajevanjih in je "videti kar veliko podporo" vstopu v vladno koalicijo Mira Cerarja.

SD bodo pripadla tri ministrstva

Pogovarjajo se tudi o kadrovski razdelitvi, pri čemer je že znano, da bodo SD pripadli trije resorji. Ob tem je Židan zagotovil, da so v stranki striktno zahtevali le enega, in sicer ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga v tem mandatu vodi Anja Kopač Mrak iz vrst SD. Po Židanovih besedah so ta resor zahtevali zato, ker gre za značilen resor, ki omogoča varovanje in razvoj socialne države.

Židan, ki trenutno opravlja tekoče posle ministra za kmetijstvo in okolje, je povedal tudi, da bo verjetno še naprej ostal na tem položaju. To ministrstvo bi se sicer po zadnjem osnutku koalicijskega sporazuma preimenovalo v ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Pod največjim vprašajem tako ostaja tretji resor, ki bi ga še dobila SD. V igri naj bi bila šolski in obrambni, pri čemer se kot kandidata za ministra omenjata minister za izobraževanje, znanost in šport v odhodu Jernej Pikalo, obrambni resor pa bi po nekaterih informacijah lahko prevzel nekdanji predsednik DZ in poslanec SD Janko Veber.

Dokončne odločitve glede resorjev še ni, je dodal Židan, ki tudi o konkretnih imenih še ne želi govoriti. Obenem je poudaril, da je za SD pomembna zlasti uskladitev programa, medtem ko so kadrovska vprašanja manj pomembna in "v nobenem primeru ne bodo predmet takšnih ali drugačnih izsiljevanj".

Židan brez komentarja o košarici SMC Zavezništvu Alenke Bratušek

Po Židanovem mnenju bi bilo namreč "nefer", da bi se s SMC pogajali o še kakšnem dodatnem resorju, saj so se o številu resorjev dogovorili, ko sploh še ni bilo znano, koliko strank bo v vladi. "Mi smo stranka, ki ne spreminja svojih stališč čez noč, prav tako v SD nismo tisti, ki bi ogrožali obstoj ali pa nastanek koalicije," je pristavil.

Židan ni želel komentirati sredine odločitve SMC, da v vladno koalicijo povabi le Desus in SD, ZaAB pa ne. Kot je dejal, SD ni tista, ki odloča, kdo bo v koaliciji, poleg tega pa da odločitev SMC glede ZaAB ni vprašanje vstopa ali nevstopa SD v koalicijo.

Tako bo SD s šestimi poslanci očitno najmanjša koalicijska stranka, medtem ko je bila v vladi Alenke Bratušek še pred razpadom PS druga najmočnejša in je prav tako imela tri resorje. Na vprašanje, ali je torej SD zmagovalka pogajanj s Cerarjem, je Židan odgovoril le, da bodo na koncu zmagovalci država in državljani, če bo nova vlada izpeljala to, kar je zapisala.

STA


Najbolj brano