SD protestira proti enostranskim potezam Italije

V SD se zavedajo potrebe po izgradnji plinksega terminala v severnem Jadranu, a protestirajo proti enostranski odločitvi italijanskih oblasti, ki so izdale okoljevarstveno soglasje za nadaljevanje projekta terminala v Tržaškem zalivu. Temeljni argument pri odločitvi o lokaciji terminala mora biti skrb za ljudi, poudarja Tatjana Magdalenič.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Socialni demokrati se zavedajo pomena diverzifikacije poti in virov za energetsko oskrbo EU, je na današnji novinarski konferenci pojasnila predsednica SD Koper Magdaleničeva. Kot je opozorila, pa je načrtovana lokacija terminala pri Žavljah problematična zaradi bližine Debelega rtiča, kjer se nahaja otroško in mladinsko zdravilišče, ter Ortopedske bolnišnice Valdoltra.

Zaradi tega v SD zahtevajo, da se slovenska in italijanska vlada skupaj dogovorita glede umestitve terminala. Kot je poudarila Magdaleničeva, "mora biti skrb za ljudi temeljni argument pri odločitvi o lokaciji plinskega terminala".

Da Primorcem ne sme biti vseeno, kaj se dogaja v Tržaškem zalivu, je izpostavil tudi poslanec SD Matjaž Nemec.

V SD se po njegovih besedah pridružujejo uradnemu pismu, ki ga je slovenska vlada oz. ministrstva za okolje, za zunanje zadeve, za Slovence v zamejstvu in po svetu in za gospodarstvo, prejšnji teden naslovila na uradni Rim in v katerem opozarja na vplive in enostranske posege v ta prostor. Ob tem si želijo, da bi se vsi nadaljnji koraki odvijali usklajeno, "ne želimo pa si plinskega terminala sredi Tržaškega zaliva".

SD poleg poziva širši javnosti po Nemčevih besedah pozivajo tudi premierja Mira Cerarja, da stopnjuje diplomatski pritisk. To lahko Cerar po mnenju primorskega poslanca stori v neposrednem stiku z italijanskim predsednikom vlade Matteom Renzijem in opozori na škodljive vplive takšnega enostranskega dejanja.

Kot je poudaril, bi morala italijanska država v tem primeru vse odločitve sprejeti v soglasju z našo državo. Obenem je Nemec izpostavil tudi vpliv terminala na slovensko manjšino v Italiji. Vsakič, ko se je Italija na obmejnem pasu lotila večjih infrastrukturnih projektov, se je to namreč dotaknilo tudi življenja naše manjšine, je še pojasnil poslanec.

STA


Najbolj brano