SD pred odločitvijo o Telekomu znova poziva h končanju prodajnega postopka

Stranka SD je pred začetkom odločanja nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) o prodaji Telekoma Slovenije britanskemu naložbenemu skladu Cinven ponovila svoje nasprotovanje in pozvala h končanju prodajnega postopka.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Prodajna vrednost Telekoma s 30-odstotno prodajno premijo bi po njihovih ocenah morala biti vsaj 1,2 milijarde evrov.

Ministrski zbor je po ocenah SD v nedeljo kot skupščina lastnika “bežal pred nalogo odločiti o prodaji in jo je po nepotrebnem znova preložil na članice in člane nadzornega sveta SDH, ki za sprejete odločitve odgovarjajo tudi s svojim premoženjem,” so zapisali.

Po njihovem mnenju bi vlada lahko sprejela mnenje nadzornega sveta SDH, ki ni dal soglasja k prodaji in kot skupščina ugotovila, da se postopek prodaje zaključi. Ponavljajo, da Cinven ni strateški partner in ravno tako ni dolgoročni odgovorni lastnik.

Zaveze države, ki jih želi Cinven za poplačilo morebitnih izgubljenih tožb v primeru Telekoma Slovenije, so za SD nesprejemljive. Po njihovem mnenju je treba te dodatne zahteve kupca vrednotiti tudi pri presoji cene, ki jo kupec ponuja in, ki je že sicer izjemno nizka. “Neodgovorno se nam zdi tudi ravnanje, da nekateri visoki vladni predstavniki napeljujejo nadzornike SDH k odločitvi, da dajo soglasje k prodaji,” so še zapisali.

Premier Miro Cerar je sicer danes v Bruslju v povezavi s postopkom prodaje Telekoma poudaril, da je bilo preveč zamujenih priložnosti, da bi si lahko privoščili še eno. SDH je pozval, naj odgovorno izpelje še zadnje dejanje in sprejme odločitev za prodajo.

STA


Najbolj brano