SD in Desus od Gašperšiča pričakujeta odgovore

Vroče dogajanje v Luki Koper tudi koalicije ne pušča hladne, čeprav naj vladne stabilnosti ne bi ogrožalo. O rekonstrukciji vlade sicer ni govora, je pa na tnalu minister Peter Gašperšič. V Desus in SD od njega pričakujejo odgovore, zlasti glede razmišljanja o več koncesijah v Luki. V SD s tem pogojujejo podporo Gašperšiču na interpelaciji.

Matjaž Han Foto: STA
Matjaž Han Foto: STA

LJUBLJANA > Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je v izjavi novinarjem v DZ ob vprašanju vpliva dogajanja v Luki Koper na politično stabilnost poudarila, da politika in gospodarstvo ne smeta biti siamska dvojčka. Politika mora sicer zagotavljati ustrezne pogoje za spodbujanje gospodarskega razvoja, a za operativno izvedbo upravljanja poskrbijo podjetja sama. Zato izpostavlja, da aktualno dogajanje v Luki nima vpliva na stabilnost in enotnost koalicije.

Po njenem mnenju je bil takšen odnos v preteklih političnih praksah prepogost in je privedel do nemirov, kot smo jim priča danes tudi v Luki Koper.

Han za revizijo poslovanja

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je v izjavi novinarjem spomnil, da ima politika odgovornost za delovanje države, zato je treba stopiti “dva koraka nazaj in priznati kakšno napako v procesu, če je bila storjena, in se posipati s pepelom”.

Sicer pa ga bolj kot politične skrbijo gospodarske posledice dogajanja v Luki, zato je treba zadeve umiriti na obeh straneh. Po Hanovih besedah morajo vsi prevzeti svoj del odgovornosti, narediti revizijo poslovanja in ugotoviti, kdo je pri tem imel prav in kdo ne.

Od ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča pa v SD zahtevajo, da se izjasni glede informacij, da na ministrstvo v sklopu razmisleka o vprašanju minimiziranja posledic neamortiziranih naložb Luke Koper kot koncesionarja za koprsko pristanišče na državni proračun razmišljajo o možnosti podelitve več koncesij, kar pa bi terjalo ustanovitev pristaniške uprave. V primeru podeljevanja koncesij za prvi in drugi pomol minister v poslanski skupini SD nima podpore, zato bo od tega odvisna tudi njihova podpora Gašperšiču na interpelaciji, ki se obeta jeseni.

Po besedah podpredsednika Desus Tomaža Gantarja so nameni Slovenskega državnega holdinga glede razvoja Luke Koper sprožili revolt zaposlenih in so zadeve v prvih dneh očitno vsem ušle izpod nadzora. Delavci so sicer spoznali, da to vodi v poslabšanje položaja družbe, česar pa si ne želijo, meni Gantar.

Po njegovih ocenah zaradi razmer v Luki Koper politična stabilnost ni ogrožena, vendar pa tudi v Desus želijo odgovore na nekaj vprašanj, v prvi vrsti glede načrta vlade za razvoj Luke Koper in izgradnjo drugega tira.

Gantar: Razčistiti je treba vlogo Gašperšiča in Dragonje

Poleg tega je treba po Gantarjevih besedah do interpelacije zoper Gašperšiča razčistiti njegovo vlogo in vlogo državnega sekretarja Metoda Dragonje pri navajanju napačnih podatkov glede Luke Koper, epilog pa morajo dobiti tudi obtožbe prve nadzornice družbe Alenke Žnidaršič Kranjc.

Kustec Lipicerjeva je spomnila, da so koalicijski partnerji minuli teden dorekli, da bodo najprej počakali na odgovor ministra na interpelacijo in se zatem pogovorili o podpori.

Sicer pa rekonstrukcije vlade, o kateri se je špekuliralo v minulih dneh - tudi po ponujenem odstopu ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca - vsaj za zdaj še ne bo. Tako kot so v drugih dveh koalicijskih strankah zadovoljni z delom svojih ministrov, so s svojimi zadovoljni tudi v SMC, je pojasnila Kustec Lipicerjeva. V SD ta trenutek ne vidijo možnosti, da bi se kateri od njihovih ministrov poslovil, saj da delajo dobro. Gantar pa med drugim pravi, da rekonstrukcija ni trgovina in je presoja o delu ministrov v premierjevih rokah.

Vroče dogajanje v zadnjih dneh je občutiti tudi na družbenih omrežjih, med drugim v krogu vidnih članov koalicijskih strank. Uroš Jauševec (SD) je pred dnevi na twitterju okrcal premierja Mira Cerarja oziroma njegovo vodenje vlade ter namignil na njegov odstop.

Han poudarja, da je to osebno mnenje Jauševca, Gantar pa je oster do SD. “SD se bo moral enkrat odločiti, ali deluje v koaliciji in poskuša v njej najboljše prispevati, ali pa iz nje izstopiti,” je dejal Gantar in dodal, da bo SD morala prenehati preračunavati, kaj se ji bolj izplača.

STA


Najbolj brano