SD bo najverjetneje podprla Cerarja

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je po posvetovanjih pri predsedniku republike Borutu Pahorju sporočil, da bodo v SD verjetno podprli Mira Cerarja na glasovanju za mandatarja, kar ne bo dokončno zaznamovalo vstop SD v vlado. Temu, da bi v vladi sodelovala NSi, pa ne nasprotujejo.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je po posvetovanjih pri predsedniku republike Borutu Pahorju sporočil, da bodo v SD verjetno podprli Mira Cerarja na glasovanju za mandatarja Foto: STA
Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je po posvetovanjih pri predsedniku republike Borutu Pahorju sporočil, da bodo v SD verjetno podprli Mira Cerarja na glasovanju za mandatarja Foto: STA

LJUBLJANA > Matjaž Han pravi, da mora Slovenija čim prej dobiti novo vlado s polnimi pooblastili, saj se stvari kopičijo. Tudi zato bodo naredili vse, da čim prej dobimo mandatarja.

Upoštevali pripombe SD

Glede vladnega sodelovanja z NSi je Han povedal, da nimajo težav s sestavo vlade “iz več barv”. Zanje je ključno, da bo program dela vlade tak, da bodo lahko normalno delali in da bomo še naprej imeli socialno in pravno državo.

Predsedujoči SD Dejan Židan ocenjuje, da je novi osnutek koalicijskega sporazuma na marsikaterem področju boljši od prvega. Da so se v osnutku približali programskim izhodiščem SD, pravi tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, ki kot odprto med drugim navaja področje sociale. Razbremenitvi plač preko socialnih prispevkov v SD ne nasprotujejo.

Seja DZ, na kateri bi poslanci glasovali o mandatarju - zelo verjetno bo kandidat predsednik SMC Miro Cerar -, bo morda že prihodnji petek. Han meni, da bi do takrat moral biti oblikovan okvir koalicije.

V tokratnem osnutku koalicijskega sporazuma, ki ga je predsednik SMC in najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar v torek zvečer poslal morebitnim koalicijskim partnerjem, je upoštevan pomemben del pripomb SD na prvi osnutek, je dejal Židan.

Po njegovih besedah je še zlasti pomembno, da so upoštevane pripombe na področju gospodarstva in ekonomije, ki omogočajo hitrejšo gospodarsko rast. Poudarja, da osnutek sporazuma na predlog SD predvideva ustanovitev tako imenovanega sklada za ideje.

Poudarjeno je področje socialnega podjetništva, pomembne izboljšave so na področju kmetijstva in okolja, glede pokojnin pa je pomembno, da se gre po zmerni poti, je povedal predsedujoči SD.

Socialna kapica ni omenjena

Han navaja, da je še kar nekaj odprtih stvari na socialnem področju, prav tako bo treba razčistiti stvari na področju gospodarstva in informacijske družbe.

ZL pri najverjetnejšem kandidatu za mandatarja Miru Cerarju skrbi, da bo nadaljeval politike Janeza Janše in Alenke Bratušek, je po posvetovanju pri predsedniku republike Borutu Pahorju dejal vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec. Preden se odločijo o podpori, se želijo s Cerarjem sestati in videti osnutek koalicijskega sporazuma. Mesec je poudaril, da ZL ne bo podpirala neoliberalnih vlad. Ali bo Cerar, če bo DZ odločal o njegovem mandatarstvu, dobil njihove glasove, se bodo v ZL odločili po sestanku s Cerarjem. Pahor naj bi Cerarja za mandatarja predlagal v prihodnjih dneh. ZL zanima, v katero smer gre nov osnutek koalicijskega sporazuma, ki so ga sodelujoči v pogajanjih dobili v torek zvečer. So pa zaskrbljeni, ker se jim zdi, da se sporazum premika vedno bolj v desno in vedno bolj v smer, ki si je oni ne želijo. Kakor so seznanjeni iz medijev, je možno, da bo prišlo do davčne reforme, ki bo po besedah Meseca še bolj razbremenila najbogatejše. In če bodo te njihove skrbi potrjene, Cerarja ne bodo podprli.

Sicer pa je za SD po Židanovih besedah pomembno še zlasti to, da osnutek sporazuma ne omenja socialne kapice, pač pa se znotraj želene davčne reforme omenja možnost, da se prihranki uporabijo tudi za razbremenitev plač.

Na novo namreč osnutek predvideva ukinitev zgornjega razreda dohodninske lestvice s 50-odstotno davčno stopnjo in proučitev možnosti za preoblikovanje dohodninske lestvice za razbremenitve plač visokokvalificirane delovne sile.

Kot pojasnjuje Han, se je bila SD, ki socialni kapici nasprotuje, glede dohodninskega razreda pripravljena pogovarjati. “Tako da to ni ovira, da mi ne bi mogli sodelovati z Novo Slovenijo,” je v izjavi za medije pred srečanjem s predsednikom republike Borutom Pahorjem dejal Han.

Na vprašanje, ali je osnutek dovolj dobra osnova za vstop SD v koalicijo s SMC, Han odgovarja, da je osnutek osnova, da se lahko začnejo s SMC “resno pogovarjati tudi o bolj določenih stvareh”. Han upa, da bodo do naslednjega četrtka prišli blizu. Glede razdelitve resorjev v bodoči koaliciji Han pravi, da jih ta trenutek to še ne zanima, razdelitev pa je po njegovih besedah odvisna tudi od tega, koliko strank bo v koaliciji.

Han, ki je k Pahorju odšel na posvet glede kandidata za novega mandatarja, pojasnjuje, da ne glede na razplet koalicijskih pogajanj Cerarju kot kandidatu za mandatarja verjetno ne bodo nasprotovali. “Ne moremo pozabiti, da je gospod Cerar dobil 36 odstotkov in da ima z Desusom ta trenutek večino,” pravi Han.

Morebitne vladne partnerice so v torek pozno zvečer prejele dopolnjen osnutek koalicijskega sporazuma, po katerem bo v novi vladi 16 resorjev. V sporazumu je navedena uvedba zelene proračunske in davčne reforme, priprava pokojninske in zdravstvene reforme, uvedba nepremičninskega davka, davčnih blagajn.

Tonin: Zmagovalec volitev si zasluži prvi poskus za sestavo vlade

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je na posvetovanju pri predsedniku republike Borutu Pahorju povedal, da si zmagovalec volitev po njihovem mnenju zasluži prvi poskus za sestavo vlade. Ali bo NSi najverjetnejšem kandidatu za mandatarja Miru Cerarju izrekla podporo, bodo spregovorili danes na izvršilnem odboru stranke.

Po Toninovih besedah so različni razmisleki, ali podpora mandatarju na glasovanju v državnem zboru pomeni tudi podporo politiki vlade, ki bi jo ta mandatar sestavil. Nekateri menijo, da mandatar, kljub temu, da je zmagovalec volitev, zaradi programskih neskladij podpore ne dobi. On je bolj na strani tistih, ki pravijo, da podporo vladni usmeritvi pokažeš z glasovanjem o vladi, ne pa tudi o mandatarju.

Usklajeni pri dveh točkah, pri eni pa popolnoma neusklajeni

Glede novega osnutka koalicijske pogodbe pa pravi, da so od petih reform, ki so jih postavili za vstop v koalicijo, usklajeni pri dveh, pri dveh so delno, pri eni pa "popolnoma neusklajeni".

Usklajeni so pri pokojninski reformi in reformi trga dela, je dejal Tonin. Delno so usklajeni pri davčni reformi, ker v SMC niso upoštevali njihovih predlogov za znižanje davka na dodano vrednost in trošarin, ter pri reformi sodstva, je nadaljeval. Po besedah Tonina so v SMC nakazali, da bi veljalo razmisliti o dodatni poskusni dobi za sodnike, ne pa tudi o poskusnem mandatu. Pri zdravstveni reformi pa gredo čisto v drugo smer, ugotavlja Tonin, saj da relativna zmagovalka volitev SMC zagovarja monopol, v NSi pa to, da imajo ljudje izbiro.

STA


Najbolj brano