S trebuhom za kruhom skoraj 7800 Slovencev

Lani se je v Slovenijo priselilo 13.871 ljudi, odselilo pa se jih je 13.384, kar je nekaj manj kot leto prej. Med odseljenimi je bilo skoraj 7800 državljanov Slovenije in 5600 tujih državljanov. Med Slovenci jih je polovica odšla v Nemčijo, Avstrijo, Bosno in Hercegovino ali na Hrvaško, kažejo najnovejši podatki Statističnega urada RS.

 Foto: /
Foto: /

LJUBLJANA > Število priselitev v Slovenijo je bilo v primerjavi z letom 2012 nižje za 7,7 odstotkov, število odselitev pa za 6,9 odstotka.

Selitveni prirast državljanov Slovenije je bil lani že 14. leto zapored negativen: v letu 2013 se jih je iz države odselilo 5539 več, kot se jih je priselilo. Selitveni prirast tujih državljanov pa je bil že 15. leto zapored pozitiven: v letu 2013 se jih je v Slovenijo priselilo 6026 več, kot se jih je iz nje odselilo.

Med prebivalci, ki so se lani priselili, je bilo 84 odstotkov tujih državljanov. Med temi so bili daleč najštevilnejši tisti iz drugih držav, nastalih po razpadu Jugoslavije. Teh je bilo 73 odstotkov, sledili so državljani drugih držav članic EU.

Več kot 94 odstotkov lani priseljenih tujih državljanov se je priselilo v Slovenijo iz svoje matične države, še kažejo končni podatki, ki jih je na svoji spletni strani objavil državni statistični urad.

Med lani priseljenimi državljani Slovenije se jih je dobra polovica priselila iz katere od drugih držav članic EU, v največjem številu iz Nemčije, Avstrije in Italije. Skoraj 24 odstotkov se jih je priselilo iz držav nekdanje Jugoslavije, največ iz Hrvaške.

Med priseljenimi tujimi državljani sta bili skoraj dve tretjini stari od 20 do 44 let. Med priseljenimi državljani Slovenije je bilo toliko starih nekaj več kot tretjina. Povprečna starost priseljenih tujih državljanov (31,6 leta) je bila zato razumljivo nižja od povprečne starosti priseljenih državljanov Slovenije (40,3 leta).

Od državljanov Slovenije, ki so se lani odselili, jih je šlo 60 odstotkov iskat nove priložnosti v druge države članice EU, predvsem v Nemčijo in Avstrijo. Od tujih državljanov, ki so se lani odselili iz Slovenije, jih je večina odšla v druge države nekdanje Jugoslavije, približno četrtina pa se jih je odselila v druge članice EU, v glavnem v Bolgarijo in Nemčijo.

Lani je bilo v Sloveniji registriranih 113.389 notranjih selitev, ki jih je opravilo 101.755 ljudi. Nekaj več kot 11.000 prebivalcev je spremenilo naselje prebivališča več kot enkrat. Število selitev se je v primerjavi z letom 2012 povečalo za 0,6 odstotka.

Od prebivalcev, ki so lani prijavili spremembo naselja bivališča, se jih je 80 odstotkov preselilo v drugo občino, vsak peti pa se je preselil v drugo naselje znotraj iste občine. Spremembo prebivališča je prijavilo okoli 99.500 državljanov Slovenije in nekaj manj kot 14.000 tujih državljanov.

Nekaj več kot polovica notranjih selivcev je bila stara od 20 do 39 let. Naselje svojega bivališča je najmanj enkrat zamenjalo 4,9 odstotka prebivalcev, s tem da so bili tujci znova mobilnejši od državljanov Slovenije.

Lani je bilo zabeleženih tudi 49.953 sprememb prebivališča znotraj naselij, kar statistično sicer ne velja za selitev. Znotraj Ljubljane se je najmanj enkrat preselilo 14.965 prebivalcev, znotraj Maribora pa 5474.

STA


Najbolj brano