S tožbo nad italijanske radijske postaje

Slovenija bo zaradi motenj radijskih frekvenc vložila tožbe proti italijanskim radijskim postajam, Italiji bo izročila diplomatsko noto ter na kršitve opozorila Evropsko komisijo. Vlada je včeraj sprejela določene ukrepe, da bi zaščitila slovenske interese pri urejanju radiofrekvenčnega spektra z Italijo.

 Foto: Miha Crnič
Foto: Miha Crnič

LJUBLJANA > Težave z radijskimi frekvencami se vlečejo že več mesecev. Frekvence za oddajanje slovenskim radijskim in televizijskim postajam skladno z mednarodnimi sporazumi in postopki usklajevanja podeljuje agencija za komunikacijska omrežja in storitve, so pojasnili v vladnem uradu za komuniciranje.

Italija je nekatere iste frekvence podelila italijanskim radijskim in televizijskim postajam, pred tem pa ni izpeljala postopka mednarodnega usklajevanja in ni pridobila soglasja Slovenije. Zdaj italijanske radijske postaje v bližini slovenske meje oddajajo na frekvencah, na katerih že oddajajo slovenske radijske postaje, oziroma na frekvencah, ki so bile z mednarodnimi sporazumi dodeljene Sloveniji.

Na vladi opozarjajo, da je Italija s tem kršila mednarodni ženevski sporazum iz leta 1984 ter povzročila, da na isti frekvenci na obmejnem področju oddajata slovenska in italijanska radijska postaja. Zaradi motenj imajo slovenske radijske postaje težave pri oddajanju, včasih je to celo nemogoče.

Da bi zaščitili slovenske interese, je posebna medresorska skupina pripravila več predlogov. Slovenija bo vložila več tožb proti italijanski radijski postaji, tako na slovenskih kot na italijanskih sodiščih. Pristojne službe bodo opravile tudi meritve in testiranja na radijskih frekvencah, ki pripadajo Sloveniji. Na tistih frekvencah, ki jih motijo italijanske radijske postaje, pa bodo povečali oddajno moč.

O nespoštovanju evropske direktive s tega področja bo Slovenija poročala tudi Evropski komisij, evropske civilne iniciative pa bo obvestila o možnosti, da bi sprožili postopek tudi proti Evropski komisiji. STA


Najbolj brano