S svetovnim dnevom otroka začetek tradicionalnega Tedna otroka

Z današnjim svetovnim dnevom otroka se začenja tradicionalni Teden otroka, ki ga Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) pripravlja od leta 1954. Letošnje geslo tedna je Nekaj ti moram povedati, s čimer želijo organizatorji poudariti pomen kakovostne komunikacije. V tem tednu se bodo po vsej Sloveniji zvrstile številne prireditve.

 Z današnjim svetovnim dnevom otroka se  začenja tradicionalni Teden otroka. Foto: Alenka Penjak
Z današnjim svetovnim dnevom otroka se začenja tradicionalni Teden otroka. Foto: Alenka Penjak

LJUBLJANA > Glede komunikacije, ki je osrednja tema letošnjega tedna, je predsednica ZPMS Darja Groznik pojasnila, da odrasli prevečkrat zapovedujejo, ukazujejo, prosijo, prepovedujejo. Zato jih želijo ta teden spodbuditi k razmisleku, ali svoje otroke dovolj poslušajo, se z njimi pogovarjajo, prav tako želijo opogumiti otroke, da povejo svoje mnenje, je dejala.

ZPMS in društva, ki delujejo v njenem okviru, bodo v prihodnjih dneh po vsej Sloveniji pripravili različne dogodke za otroke in odrasle, med drugim lutkovne in gledališke predstave, glasbene, ustvarjalne in kuharske delavnice, piknike, družabne igre, branje knjig in športne dogodke. V državnem zboru pa bo ta teden na ogled razstava risbic na temo Mozirski gaj, ki jo je pripravil vrtec iz Mozirja.

Uvodni dogodek ob Tednu otroka - različne delavnice za otroke v Ljubljani - je ZPMS pripravil že v soboto. Zbrane je takrat nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je v skladu z letošnjim geslom tedna poudaril, da imajo otroci pravico, da povedo vse, kar je po njihovem mnenju potrebno, kar jih žuli in vse ideje za boljši svet. Opozoril je na dolžnost odraslih, da jih poslušajo.

STA


Najbolj brano