S skupinskim nakupom energije povprečno do 164 evrov prihranka

V prvem skupinskem nakupu energije v Sloveniji, ki ga je organizirala Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), je sodelovalo 24.168 gospodinjstev, ki bodo pri nakupu elektrike in plina povprečno lahko prihranila 164 evrov. Predsednica ZPS Breda Kutin je na današnji novinarski konferenci ocenila, da je bila licitacija pretekli četrtek izjemno uspešna.

S prvim skupinskim nakupom energije bodo gospodinjstva povprečno prihranila do 164 evrov Foto: Can Stock Photo
S prvim skupinskim nakupom energije bodo gospodinjstva povprečno prihranila do 164 evrov Foto: Can Stock Photo

LJUBLJANA > Na licitaciji je v kategoriji elektrika zmagal Gen-I, v kategoriji plin Energija Plus, v kategoriji elektrike in plina pa Gen-I, je pojasnila Breda Kutin. Skupinski nakup potrošnikom po njenih besedah omogoča 21-odstotkov nižjo ceno električne energije in 15-odstotkov nižjo ceno zemeljskega plina.

Povprečno gospodinjstvo bo z menjavo ponudnika za elektriko lahko prihranilo več kot 70 evrov na leto, z menjavo ponudnika plina več kot 90 evrov na leto, z menjavo ponudnika za elektriko in plin pa 140 evrov na leto. “Rezultati licitacije kažejo, da se zamenjava splača. Najvišje prihranke si lahko obetajo tisti, ki dobavitelja elektrike in plina še nikoli niso zamenjali,” je dejala.

“Licitacija je bila izjemno zanimiva, saj se je je udeležilo visoko število ponudnikov, bili smo priča ostremu boju v vseh treh kategorijah, trajala pa je kar šest ur,” je opisala Kutinova. O tem, kdo vse je sodeloval na licitaciji, ni želela govoriti, saj da je bil tak dogovor pred licitacijo.

Izračuni prihrankov temeljijo na profilu povprečnega gospodinjstva, porabe pa se med seboj zelo razlikujejo. Zato bo višina prihranka, ki si ga potrošnik lahko obeta od zamenjave, vsakemu znana šele, ko bo prejel oceno prihrankov.

Kot je poudarila Kutinova, je ZPS preverila določila pogodb in splošnih pogojev, ki veljajo za potrošnike, ki bodo dobavitelja zamenjali v okviru skupinskega nakupa. Gre za pogodbe brez vezave, brez skritih stroškov, z navzgor omejeno ceno za prihodnjih 12 mesecev, ter z zavezo dobavitelja, da bo pravočasno sporočil potrošnikom ceno, ki bo veljala po izteku 12 mesecev.

Potrošniki, ki so prijavo za sodelovanje v skupinskem nakupu oddali do 15. oktobra, bodo prejeli individualno oceno prihrankov v drugi polovici novembra, in sicer na podlagi podatkov iz oddane prijave. Takrat se bodo gospodinjstva tudi odločila, ali bodo dejansko zamenjala ponudnika.

Zaradi velikega interesa je zveza podaljšala možnost prijave, pri čemer Kutinova opozarja, da bodo prednost imeli že registrirani potrošniki. Zamenjava ponudnika je, zagotavljajo v ZPS, preprosta, varna in brezplačna.

STA


Najbolj brano