S peticijo proti prodaji državnih podjetij

Ekonomist Jože Mencinger je pripravil peticijo, s katero podpisniki, med njimi akademiki in različni strokovnjaki, izražajo nasprotovanje načrtovani prodaji državnega premoženja. Vlado in poslance pozivajo, da preprečijo "razprodajo", ki je za Slovenijo dolgoročno škodljiva, in prekličejo lani sprejeti sklep o prodaji 15 podjetij.

Ekonomist Jože Mencinger je pripravil peticijo, s katero podpisniki, med njimi akademiki in različni strokovnjaki, izražajo nasprotovanje načrtovani prodaji državnega premoženja Foto: Daniel Novakovic
Ekonomist Jože Mencinger je pripravil peticijo, s katero podpisniki, med njimi akademiki in različni strokovnjaki, izražajo nasprotovanje načrtovani prodaji državnega premoženja Foto: Daniel Novakovic

LJUBLJANA > "Gospodarskih razlogov za razprodajo ni. Finančna sredstva, pridobljena z dosedanjimi zadolžitvami, zadoščajo za odplačevanje dolgov. Prilivi v proračun so večji kot lani, presežek na tekočem računu ostaja enako velik. Trditve, da bomo kupnino porabili le za zmanjšanje dolga, so prazne. Vseeno je, ali jo porabimo za zmanjšanje dolga ali za pokrivanje primanjkljaja; le vrstni red računskih operacij je drugačen, rezultat pa je enak," je zapisano v peticiji.

Podpisniki opozarjajo, da družbeni učinki prodaje podjetij multinacionalkam niso pozitivni, saj to potrjujejo empirične študije in dogajanja v gospodarstvih, ki so prodala vse, kar se je dalo prodati. Med krizo je prav zaradi prodaj podjetij pred tem iz nekdanjih socialističnih držav letno odtekalo 40 milijard evrov, med drugim navaja peticija, ki jo je že v izhodišču podpisalo več kot sto državljanov, med njimi več kot deset akademikov, profesorjev in strokovnjakov različnih strok. Peticijo podpira tudi uredništvo tednika Mladina, ki jo je objavil tudi na svoji spletni strani.

Peticijo, ki jo pošiljajo predsedniku vlade, ministrom in poslancem DZ, so med drugim podpisali ekonomista Franjo Štiblar in Bogomir Kovač, sociolog Rastko Močnik, pravnika Ljubo Bavcon in Matevž Krivic, zgodovinarja Božo Repe in Jože Pirjevec ter številni drugi.

Protest proti privatizaciji so 10. novembra pred poslopjem vlade v Ljubljani pripravili tudi sindikati, ki so prav tako opozorili na posledice "razprodaje" državnih podjetij.

STA


Najbolj brano