S&P ohranil bonitetno oceno Slovenije, a poslabšal obete

Bonitetna hiša Standard & Poor's (S&P) je danes ohranila oceno za dolgoročni dolg Slovenije pri A-, ocena za kratkoročni dolg pa je ostala pri A-2. So pa v eni od treh vodilnih bonitetnih agencij na svetu poslabšali obete iz stabilnih v negativne. Glavni razlog za to so politična tveganja v luči prihajajočih predčasnih volitev.

Politična nestabilnost slabi siceršnje pozitivne vidike slovenskega gospodarstva Foto: STA
Politična nestabilnost slabi siceršnje pozitivne vidike slovenskega gospodarstva Foto: STA

LONDON > Odločitev tako izraža oceno agencije, da so se tveganja uresničevanja zastavljenih ukrepov ekonomske in javnofinančne politike zopet povečala. Te negotovosti izhajajo iz majskega razpada koalicije in padca vlade ter iz julijskih predčasnih volitev.

Nadaljnja slovenska ekonomska politika zato postaja manj predvidljiva, pa čeprav načrte iz nacionalnega reformnega programa in programa stabilnosti še vedno ocenjujejo kot koristno podlago za odločitve.

Politična nestabilnost slabi siceršnje pozitivne vidike slovenskega gospodarstva, saj bi lahko omejila sposobnost vlade, da izpelje strukturne reforme in okrepi rast, nadalje okrepi bančni sektor in izboljša položaj v javnih financah.

STA


Najbolj brano