Rupel: EU bi Slovenijo uvrstila v balkansko skupnost

Skupina predstavnikov civilne družbe s prvopodpisanim Dimitrijem Ruplom je po četrtkovi konferenci o Zahodnem Balkanu v Berlinu mandatarju za sestavo vlade Mira Cerarja danes poslala pismo, v katerem ugotavljajo, da EU Slovenijo šteje za državo, ki potrebuje pomoč in jo je treba uvrstiti v novo balkansko ali jugoslovansko skupnost.

Dimitrij Rupel Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Dimitrij Rupel Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Pod pismom, ki so ga posredovali tudi nekaterim medijem, so poleg nekdanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla podpisani Žiga Turk, Borut Trekman, Peter Jambrek, Tone Jerovšek, Jože Rant, Matej Avbelj, Aleš Hojs, Janko Kos, Damjan Damjanovič, Ivan Štuhec in Matej Lahovnik.

V pismu pišejo, da so bili udeleženci konference razdeljeni na gostitelje - Avstrija, Evropska komisija, Francija, Nemčija - in goste - Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Hrvaška, Kosovo, Makedonija, Slovenija in Srbija.

Gost, ki potrebuje pomoč

Po njihovem mnenju je glavno sporočilo konference, da EU Slovenije kljub njenemu članstvu in kljub temu, da je leta 2008 predsedovala EU, ne šteje za gostitelja, ampak za gosta, ki potrebuje pomoč, ki ga je treba disciplinirati ali navsezadnje uvrstiti v nekakšno novo balkansko ali celo jugoslovansko skupnost.

“Najbolj pretresljivo je, da se je to zgodilo Sloveniji, potem ko se je - skupaj z nekaterimi drugimi sosednjimi ali bližnjimi državami - dve desetletji kar uspešno oddaljevala od jugoslovanskega modela,” so še zapisali.

Hočejo, da ima Slovenija enak položaj kot Avstrija, Francija in Nemčija

Cerarju so zato sporočili, da pričakujejo, da bo sestavil vladno ekipo, ki bo razumela sporočilo Berlina in bo proces vladanja vodila tako, da bo Slovenija na naslednji konferenci sedela na evropski strani mize.

Ob tem so spomnili še na nedavno pobudo zunanjega ministra v odhajanju Karla Erjavca, ki naj bi tudi v novi vladi ostal na položaju vodje diplomacije, da je Slovenija pripravljena posredovati med Rusijo in EU. Ta pobuda je po njihovem mnenju dokaz, da tisti, ki vodijo - in ki naj bi morda tudi v prihodnje vodili - slovensko zunanjo politiko, ne vedo, za kaj v njej gre.

Menijo še, da bi mandatar lahko predlagal organizatorjem konference, naj bo naslednje tovrstno srečanje v Ljubljani ob pogoju, da bo imela Slovenija enak položaj kot Avstrija, Francija in Nemčija.

STA


Najbolj brano