Runjak: Pri Telekomu bi v roku 14 dni lahko prišli do zaključka

V postopku prodaje državnega deleža v Telekomu Slovenije bi do zaključka lahko prišli v roku 14 dni, ocenjuje član uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Matej Runjak. "Težko ocenim, mi pa bomo po svojih močeh ravnali izredno hitro," je zatrdil.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Procesa prodaje Telekoma nima smisla zavlačevati, če ni pravega rezultata. "Ocenjujem, da bi v roku 14 dni lahko prišli do enega zaključka," je v Ljubljani ob robu letnega članskega srečanja in skupščine Združenja nadzornikov Slovenije dejal Runjak.

Sicer pa SDH nadaljuje s prodajami podjetij po spisku. V zaključnih fazah je prodaja Žita, le malo zaostaja prodajni postopek za Cinkarno Celje. Teče postopek za Adrio Airways, povečanje kapitala v primeru Palome, čaka še Unior, je našteval član uprave državnega holdinga.

Glede pojasnil, ki jih je o prodajnem postopku pričakoval premier Miro Cerar, je Runjak zagotovil, da SDH vladi kot skupščini holdinga poroča o vsem, kar slednja želi vedeti. "S tem nimamo nobenih težav, saj je to naš lastnik," je zagotovil in dodal, da bodo po potrebi pripravili tudi bolj celovito poročilo. Na seji vlade pa predstavnikov SDH danes ni bilo.

Britanski investicijski sklad Cinven je danes potrdil, da je oddal edino zavezujočo ponudbo za nakup večinskega deleža v družbi Telekom Slovenije. Obenem je predstavil svojo strategijo za Telekom, v kateri je poudarek na investicijah in razvoju Telekoma v smeri "slovenskega šampiona".

V holdingu ob tem še naprej ne izključujejo niti možnosti, da bi vladi kot skupščini prepustili končno odločitev o prodaji oziroma neprodaji Telekoma.

Glede NKBM je Runjak zagotovil, da banka še ni prodana. "Se pa o tem pogovarjamo in zelo resno usklajujemo dokumente, ki so del transakcije. Upam, da bomo to relativno hitro in uspešno zaključili," je povedal.

Glede afere Veberkom, v kateri naj bi obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo prisluškovala tudi SDH, pa je Runjak povedal, da na holdingu postopke izvajajo po ustaljenih korakih. "Seveda se še vedno učimo in popravljamo napake. Ampak imamo solidno osnovo," je dejal.

Kot je še povedal, osebno ni opazil kakršnega koli morebitnega vdora.

Iz SDH so naknadno sporočili, da uprava holdinga v prodajnih postopkih deluje v okviru svojih pristojnosti strokovno, profesionalno in v interesu države, SDH in drugih podajalcev, ki jih zastopa. Ob tem zagotavljajo, da prodajne postopke vodijo transparentno in primerljivo z mednarodnimi standardi. Državni nadzorni organi imajo po njihovih navedbah kadar koli tudi možnost, da izvedejo "zakonit nadzor nad posameznimi postopki in sprejetimi odločitvami".

STA


Najbolj brano