Ronny Abraham novi slovenski član arbitražnega sodišča

Vlada je danes za novega člana arbitražnega sodišča, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, imenovala predsednika Meddržavnega sodišča Ronnyja Abrahama, je v izjavi za javnost sporočil predsednik vlade Miro Cerar. S tem so po njegovih besedah izpolnili svojo zavezo in odstranili vse ovire, da lahko arbitražno sodišče deluje nemoteno naprej.

Vlada je danes za novega člana arbitražnega sodišča, ki 
odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, imenovala predsednika Meddržavnega sodišča Ronnyja Abrahama, je v 
izjavi za javnost sporočil predsednik vlade Miro Cerar.
Vlada je danes za novega člana arbitražnega sodišča, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, imenovala predsednika Meddržavnega sodišča Ronnyja Abrahama, je v izjavi za javnost sporočil predsednik vlade Miro Cerar. 

LJUBLJANA > Cerar pričakuje, da bo arbitražno sodišče še naprej delovalo neodvisno in nepristransko, opravilo svojo nalogo ter sprejelo dokončno odločitev.

Kot se je izvedelo iz krogov blizu vlade, so se za izbiro tujca, sicer vrhunskega strokovnjaka, odločili, ker želijo, da se zadeva zaključi tudi na ravni mednarodnega prava. Poleg tega tujemu strokovnjaku ne bo mogel nihče očitati pristranskosti, so še poudarili.

Francoz Abraham, rojen leta 1951 v Kairu, je v ICJ nasledil svojega sonarodnjaka, zdaj predsednika arbitražnega sodišča, ki odloča o slovensko-hrvaški meji, Gilberta Guillauma. Predsednik ICJ je od februarja letos. V preteklosti je pred več mednarodnimi oziroma evropskimi sodišči zastopal Francijo. Izobraževal se je na prestižni francoski Ecole Nationale d'Administration (ENA), leta 1974 je v Parizu diplomiral iz javnega prava, leto pred tem pa je pridobil diplomo na pariškem Institutu za politične študije. Do leta 1998 je na omenjenem institutu predaval mednarodno pravo. Bil je tudi pridruženi profesor na Univerzi Paris X-Nanterre (1997-2003) ter na Univerzi Paris II Pantheon-Assas (2004-2005). Med letoma 1978 in 1988 je delal kot sodnik na upravnih sodiščih. Od leta 1986 do 1987 pa je bil pomočnik direktorja urada za pravne zadeve francoskega zunanjega ministrstva. Je tudi član francoskega državnega sveta, ki je posvetovalno telo vlade v pravnih vprašanjih, ima pa tudi vlogo najvišjega upravnega sodišča v Franciji. Od leta 1998 do 2005 je bil Abraham direktor za pravne zadeve na francoskem zunanjem ministrstvu, pristojen za svetovanje vladi v pravnih zadevah s področja splošnega mednarodnega prava, prava EU, mednarodnega prava na področju človekovih pravic in prava morja. Od leta 1998 do leta 2004 je bil Abraham agent Francije v številnih primerih pred mednarodnimi in evropskimi sodišči, tudi arbitražnih. Od leta 1998 do 2004 je bil član francoske delegacije na Generalni skupščini ZN, od 2002 do 2004 pa vodja francoske delegacije na skupščini držav podpisnic rimskega statuta Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC). Abraham je med drugim tudi član upravnega odbora francoskega združenja za mednarodno pravo.

STA


Najbolj brano