Revizija DUTB odkrila nepravilnosti, vlada še razmišlja o ukrepih

Vlada je prejela revizijsko poročilo računskega sodišča glede delovanja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) v letu 2013, ki ugotavlja določene nepravilnosti, je danes v Ljubljani vlade povedal finančni minister Dušan Mramor. Vlada zdaj primerja to revizijo in poročilo KPK in se dogovarja, kateri ukrepi bi bili primerni.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Mramor je na novinarski konferenci po seji vlade povedal, da primerjajo revizijo računskega sodišča in poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) ter se dogovarjajo, kateri ukrepi bi bili najprimernejši.

"Računsko sodišče je analiziralo leto 2013 in ugotovilo določene nepravilnosti, sedaj pa je treba ugotoviti, kaj so sorazmerni ukrepi temu," je dejal minister. Povedal je, da bo vlada ukrepe sprejela v januarju.

Premier Miro Cerar je v začetku meseca, ko je vlada obravnavala poročilo KPK, dejal, da vlada proučuje obseg zmanjšanja prejemkov in kadrovske spremembe v DUTB, da pa bo z dokončnim oblikovanjem ukrepov počakala na ugotovitve revizije računskega sodišča.

Cerar je takrat ocenil, da so prejemki vodilnih na DUTB "nerazumno visoki", in dejal, da bodo kadrovske spremembe upravičene, če bodo ugotovili, da je prišlo do napačnih odločitev ali ne dovolj uspešnega poslovanja in nadzora.

KPK je v poročilu o analizi delovanja DUTB od njene ustanovitve 19. marca 2013 do konca avgusta letos med drugim ugotovila, da so prejemki vodilnih glede na poslovanje DUTB previsoki ter da delovanje DUTB pri najemanju zunanjih izvajalcev, kadrovanju ter zagotavljanju sledljivosti in transparentnosti sprejemanja odločitev kaže na slabo prakso in nedoseganje najvišjih standardov korporativnega upravljanja. Znakov koruptivnosti pri delovanju DUTB ni zaznala, je pa ugotovila "kar nekaj korupcijskih tveganj".

Predsednik KPK Boris Štefanec je minuli teden, potem ko je senat KPK sprejel končno poročilo, povedal, da od vlade pričakuje ustrezno ukrepanje, torej da bo zagotovila ostrejši nadzor nad delovanjem DUTB.

STA


Najbolj brano