Referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi ne bo

Referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi ne bo. Ustavno sodišče je namreč odločilo, da sklep državnega zbora o zavrnitvi razpisa referenduma ni v neskladju z ustavo. Ustavni sodniki se strinjajo, da gre za zakon o nujnih ukrepih na področju varnosti, referendum o takšnem zakonu pa ni dopusten.

Referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi ne bo. Ustavno 
sodišče je namreč odločilo, da sklep državnega zbora o 
zavrnitvi razpisa referenduma ni v neskladju z ustavo.  Foto: Leo Caharija
Referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi ne bo. Ustavno sodišče je namreč odločilo, da sklep državnega zbora o zavrnitvi razpisa referenduma ni v neskladju z ustavo.  Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Ustavni sodniki so v odločbi zapisali, da ne dvomijo o razumnosti ocene državnega zbora, po kateri se uporaba ukrepov, ki jih omogočajo dopolnitve zakona o obrambi, lahko že v kratkem izkaže za nujno za zagotovitev varnosti.

Takšne ocene pobudnica referenduma, odgovorna urednica Radia Študent Martina Dervarič, s svojimi splošnimi navedbami o nasprotnem tudi ni izpodbila, je navedeno v odločbi. Brez ustrezne zakonske podlage pa teh nujnih ukrepov ne bi bilo mogoče izvesti, še poudarjajo ustavni sodniki, ki so takšno odločitev sprejeli soglasno.

Poslanci so sredi oktobra z dopolnjenim zakonom ob obrambi omogočili, da bi zaradi begunske krize vojakom podelili nova pooblastila, s katerimi bi ti lahko opozarjali in usmerjali osebe, jim začasno omejili gibanje in sodelovali pri obvladovanju skupin in množic. Vendar je skupina državljanov na pobudo Radia Študent začela referendumski postopek. Državni zbor je razpis referenduma zavrnil, a so njegovi pobudniki na ustavno sodišče vložili pritožbo na ta sklep.

STA


Najbolj brano