Red za zasluge reviji Acta Carsologica

Predsednik republike Borut Pahor je danes z redom za zasluge odlikoval revijo Acta Carsologica. Med dobitnicami medalj za zasluge pa sta tudi Živa Gruden in Luigia Negro.

Predsednik Borut Pahor med dobitniki novih odlikovanj za 
kulturo in znanost. Foto: STA
Predsednik Borut Pahor med dobitniki novih odlikovanj za kulturo in znanost. Foto: STA

LJUBLJANA > Reviji Acta Carsologica, vodilni krasoslovni reviji na svetu, je red za zasluge prinesel njen izjemni prispevek k razvoju slovenskega in svetovnega krasoslovja ter uveljavljanju slovenske znanosti v svetu. Revija je začela izhajati pred 60 leti, ko so člani Inštituta za raziskovanje krasa v Postojni v svoji reviji poročali o svojem delu. Pozneje so se jim pridružili še drugi poznavalci krasa. Objavljali so ugotovitve raziskovanj notranjskega in primorskega krasa, Cerkniškega jezera z okolico, geološka kartiranja ozemlja med Postojno, Planino in Cerknico, študije jamskih sedimentov in drugo. Kasneje so v reviji začeli objavljati znanstveniki z vsega sveta. Danes je Acta carsologica revija z mednarodno vsebino in mednarodnim uredniškim odborom. Med avtorji so vodilne svetovne avtoritete v krasoslovju in med njimi se visoko uvrščajo slovenski strokovnjaki.

Med petimi dobitniki medalj za zasluge sta tudi Živa Gruden in Luigia Negro. Grudnovi je odlikovanje prinesel njen izjemen prispevek k utrjevanju temeljev slovenske jezikovne in kulturne identitete v slovenski Benečiji, Negrovi pa predano voditeljsko delo pri utrjevanju slovenske jezikovne in kulturne identitete prebivalcev slovenskega porekla v Reziji.

Živa Gruden je eden najvidnejših nosilnih stebrov slovenstva v Videmski pokrajini. Že od študentskih let preučuje etnografsko gradivo o Benečiji ter deluje v pomembnih manjšinskih ustanovah, ljubiteljski kulturi in organizacijah civilne družbe. Današnja živost slovenskega jezika v Benečiji je v veliki meri rezultat tudi njenega predanega 35-letnega dela. Njeno ime je tesno povezano z Dvojezičnim šolskim središčem v Špetru, ki ga je uspešno vodila od zamisli in ustanovitve pa do leta 2014, ko se je upokojila. Leta 1984 je bilo ob odprtju tega središča v vrtec vpisanih le pet malčkov, danes pa v njem delujejo vrtec ter osnovna in srednja šola. Vodenje edine šole v Videmski pokrajini, kjer poučujejo slovensko, za Živo Gruden ni bil le poklic, temveč poslanstvo. Uspeh, ki ga je dosegla šola, je dal Slovencem v Videmski pokrajini novo samozavest ter hkrati ustvaril trdne temelje za uveljavljanje slovenske kulturne in nacionalne identitete.

Luigia Negro je nosilka slovenstva v Reziji, so zapisali v obrazložitvi. Že od leta 1990 deluje v Zvezi slovenskih kulturnih društev v Reziji, dolga leta je bila predsednica kulturnega društva Rozajanski Dum. Vodi društvo Muzej rezijanskih ljudi, piše članke za slovenske časopise v zamejstvu ter sodeluje pri pripravi slovenskih radijskih oddaj, kot sta Te rozajanski glas in Okno na Benečijo. Skoraj desetletje je bila občinska svetovalka v Reziji, kjer je skrbela za občinsko knjižnico. Bila je tajnica lokalnega turističnega društva in kot pobudnica tudi sodelavka v projektu Spoznati Rezijo od leta 1991. Od leta 2009 je predsednica slovenske krovne organizacije SKGZ za Videmsko pokrajino.

Med dobitniki medalj za zasluge so še Urška Gallos (za prispevek h kulturni izmenjavi slovenske in madžarske literature), Ignacij Voje (za življenjski prispevek k razvoju slovenskega zgodovinopisja) in Zinka Zorko (za izjemen prispevek k slovenski dialektologiji). SR, STA


Najbolj brano