Rdeči križ pošilja pomoč v Jemen

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) bo še danes v jemensko prestolnico poslal dve letali z nujno pomočjo, saj so humanitarne razmere tam grozljive. V Sano bo ICRC pripeljal zdravila in humanitarne delavce, poroča britanski BBC. Kljub 12 dnem obstreljevanja arabske koalicije iz mesta Aden medtem poročajo o novih uspehih uporniških Hutijev.

Sana Foto: Wikipedia
Sana Foto: Wikipedia

SANA, ADEN > Kot piše BBC, je ICRC dobil potrebna dovoljenja za današnji letali - večje tovorno bo pripeljalo zdravila in drugo medicinsko pomoč, manjše potniško pa humanitarne delavce. Še vedno pa čaka na dovoljenje za napotitev kirurške ekipe z ladjo v Aden.

Kot je poudarila tiskovna predstavnica ICRC Marie Claire Feghali, je humanitarna situacija v Sani "grozljiva. Ljudje ne morejo zapustiti svojih domov, da bi si šli kupit hrano, vemo, da v mestu primanjkuje vode, saj je bila vodovodna napeljava poškodovana. Narediti skušamo vse, kar je v naši moči, a situacija je izredno težka," je povedala.

ICRC je sicer že v soboto pozval tudi k 24-urni humanitarni prekinitvi ognja v pristaniškem mestu Aden na jugu Jemna, kjer so humanitarne razmere prav tako zaskrbljujoče in ljudje nujno potrebujejo pomoč.

Letalski napadi, ki jih na cilje Hutijev v Jemnu že 12. dan zapored izvaja koalicija arabskih držav pod vodstvom Savdske Arabije, pa medtem očitno ne uspejo ustaviti napredovanja uporniških sil. Spopadi med vladnimi silami in Hutiji v pristaniškem mestu Aden se stopnjujejo.

Hutijski uporniki naj bi v mestu, ki velja za še zadnjo utrdbo sil zvestih mednarodno priznanemu jemenskemu predsedniku Abedrabu Mansurju Hadiju, v nedeljo tako zabeležili nove uspehe.

Med drugim naj bi se puspeli prebiti v predel Mukala v središču Adna in zavzeti sedež regionalne vlade. Po poročanju agencije Reuters naj bi se že nevarno približali tamkajšnjemu pristanišču ter naj bi obstreljevali stanovanjske soseske.

STA


Najbolj brano