Razvojna banka s 1,5 milijona pomoči Sloveniji

Ministrica za obrambo Andreja Katič in skrbnik sklada CEB za begunce in migrante Stephan Sellen sta podpisala pogodbo o donaciji 1,5 milijona evrov, ki jih sklad namenja Sloveniji za spopadanje z migrantsko krizo. Katičeva je ob tem izrazila zahvalo CEB, Sellen pa je za prihodnje dni napovedal še eno donacijo v višini dobrega pol milijona evrov.

Ministrica za obrambo Andreja Katič in skrbnik sklada CEB za 
begunce in migrante Stephan Sellen sta podpisala pogodbo 
o donaciji 1,5 milijona evrov, ki jih sklad namenja Sloveniji za 
spopadanje z migrantsko krizo. Foto: STA
Ministrica za obrambo Andreja Katič in skrbnik sklada CEB za begunce in migrante Stephan Sellen sta podpisala pogodbo o donaciji 1,5 milijona evrov, ki jih sklad namenja Sloveniji za spopadanje z migrantsko krizo. Foto: STA

LJUBLJANA > Slovenija je za pomoč iz sklada Razvojne banka Sveta Evrope (CEB) zaprosila 29. oktobra, in sicer za kritje investicijskih in tekočih stroškov pri oskrbi migrantov.

Katičeva je v izjavi za medije ob predaji donacije v višini 1,5 milijona evrov spomnila, da se Slovenija že kar nekaj časa uspešno spopada z reševanjem migrantske oziroma begunske krize in da je mejo Slovenije prečkalo že več kot 200.000 migrantov. "Če to primerjamo s številom prebivalcev, je to skoraj 10 odstotkov," je poudarila.

Vse institucije, ki sodelujejo pri obvladovanju migrantskega vala, tako policija kot Slovenska vojska in civilna zaščita, pa prostovoljci in humanitarne organizacije, se po njeni oceni uspešno spopadajo s to krizo.

Ministrica je ob tem napovedala, da namerava Slovenija do aprila 2016 iz odobrenega denarja nabaviti 100 bivalnih zabojnikov, deset sanitarnih zabojnikov, deset kombijev na štirikolesni pogon ter tovorno vozilo za prevoz bivalnih in sanitarnih zabojnikov, je še povedala Katičeva.

CEB je bila ustanovljena leta 1956 kot sklad za socialni razvoj v okviru Sveta Evrope, katerega temeljni namen je bil zagotoviti finančna sredstva za odpiranje novih delovnih mest za številne begunce, ki so v povojni Evropi ostali brez dela.

Pozneje se je seznam prednostnih nalog širil tudi na druga socialna področja, kot so odprava posledic naravnih nesreč, gradnja socialnih stanovanj, financiranje programov v šolstvu in zdravstvu ter programov za varovanje okolja. Razvojna banka Sveta Evrope ima danes 41 članic. Slovenija je postala njena članica leta 1994.

Za obvladovanje aktualne migrantske krize je CEB zdaj ustanovila tudi poseben sklad, ki je namenjen v tem pogledu najbolj obremenjenim članicam CEB. Kot je pojasnil Sellen, je na njeno pobudo dodatna sredstva v sklad prispevalo že več evropskih držav, med drugim Nemčija, Ciper, Latvija in Slovaška.

Potem ko so podobne pogodbe že podpisali z Makedonijo in Srbijo, do danes dogovor sklenili tudi s Slovenijo, ki se ji v nekaj dneh obeta še ena podobna donacija v višini 530.000 evrov, je še dejal Sellen.

STA


Najbolj brano