Razveljavili razpis za deficitarne štipendije

Razpis za štipendije za deficitarne poklice je razveljavljen, ker je prišlo do neenakopravnega obravnavanja prosilcev, ki niso imeli dostopa do vlog na spletu, je danes dejala ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Razpis bo sklad ponovil in ga na spletni strani skupaj z vlogo objavil v petek, 4. septembra. Vloge bodo začeli zbirati 11. septembra.

LJUBLJANA > Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Kopač Mrakova se je na novinarski konferenci najprej opravičila vsem, ki so imeli težave z dostopanjem do vlog na spletni strani sklada. Ta se je že prvi dan oz. v ponedeljek, ko je bila vloga objavljena na spletni strani Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendiranje, zaradi izjemnega zanimanja za nekaj ur sesula.

Direktor sklada za razvoj kadrov in štipendije Franc Pristovšek je pojasnil, kako je prišlo do nepravilnostih. Tudi sam se je opravičil vsem, ki so sodelovali pri omenjenem razpisu, ker niso imeli enakovrednega dostopa do vlog kot vsi ostali vlagatelji. "Na skladu smo dobro pripravljeni, a nismo pričakovali tako velikega navala," je dejal. Kot je izpostavil, je bilo v prvih dveh urah preko 30.000 obiskov, zato je spletna stran zelo počasi delovala oziroma je bila nedosegljiva. Poudaril je, da pri tem ni šlo za favoriziranje ljudi iz Ljubljane, ki jih je bilo po preštetju vlog slabih 15 odstotkov, vsi ostali so bili iz drugih krajev Slovenije. "Ne glede na to, smo se odločili, da razpis ponovimo iz razlogov, ki jih je že dejala ministrica," je dodal Pristovšek. Osnovna napaka je bila v tem, da je bila vloga za pridobitev štipendije za deficitarne poklice na spletni strani sklada za razvoj kadrov dosegljiva na isti dan, ko je bilo možno tudi oddati te vloge, ter izjemno veliko povpraševanje, je pojasnila ministrica. Dodala je, da je na sklad do danes skupaj prispelo več kot 6300 vlog za štipendije. A razpisanih je 1,2 milijona evrov, kar omogoča 1000 štipendij po 100 evrov mesečno.

Število vlog kaže na to, da bi kazalo povečati sredstva za te štipendije, a teh ni. Če bi spreminjali pravne akte, bi razpis ne bil že naslednji teden, zato so se na ministrstvu skupaj s skladom po navedbah Kopač Mrakove dogovorili, da bodo imeli prednost pri oddaji vloge vpisani v prvih letnikih srednje šole. Ob tem je napovedala spremembe zakona o štipendiranju v začetku prihodnjega leta.

V ponedeljek je Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije na spletni strani objavil obrazec za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2015/2016. Zaradi izjemnega zanimanja ozirma obiska se je spletna stran za nekaj ur sesula.

Nov razpis bo objavljen prihodnji petek, 4. septembra, ko bodo dostopne tudi nove vloge. Oddati jih bo možno do 11. septembra.

Za štipendije za deficitarne poklice je namreč razpisanih 1,2 milijona evrov, kar omogoča 1000 štipendij po 100 evrov mesečno. Dodatno paniko med dijaki pa je povzročil sistem izbire - “kdor prej pride, prej melje”, kar je pomenilo, da bi bili izbrani po vrstnem redu prispelih vlog, glede na datum in uro vložitve.

Ministrstvo je zato zahtevalo poročilo in napovedalo morebitno razveljavitev razpisa v primeru, da bodo ugotovljene nepravilnosti.

Na sklad je sicer od ponedeljka do srede do 12. ure skupaj prispelo 5797 vlog za štipendije.

STA


Najbolj brano