Razrešili šefico Doma upokojencev

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je z 2. decembrom odstavila Kristino Dokl, direktorico Doma upokojencev Ptuj, pod katerega sodi tudi dom v Olmu, zaradi številnih kršitev zakonov, ki sta jih pri kontrolnih pregledih tudi v Kopru ugotovili ministrstvo in inšpektorat ministrstva, je poročalo Delo.

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je z  2. decembrom  odstavila Kristino Dokl, direktorico Doma upokojencev Ptuj, pod katerega sodi tudi dom v Olmu Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je z 2. decembrom odstavila Kristino Dokl, direktorico Doma upokojencev Ptuj, pod katerega sodi tudi dom v Olmu Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA Civilna iniciativa občanov je že nekaj časa opozarjala na domnevne nepravilnosti pri načinu vodenja ptujskega doma upokojencev. Njihove trditve so potrdili tudi različni inšpekcijski nadzori.

Kristina Dokl bo morala po pisanju časnika svoj položaj zapustiti z 2. decembrom, potem ko je služba za notranjo revizijo pri ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti kar dvakrat pregledala delovanje Doma upokojencev Ptuj in obakrat ugotovila hude kršitve zakona o socialnem varstvu.

Tako naj dom med drugim ne bi jasno razmejil različnih kategorij opreme, premalo je bilo jasno, kaj je osnovna oskrba in kaj dodatna, slabo so bile razmejene javne in tržne storitve, slabe so bile evidence opravljenih storitev, večkrat ni bilo mogoče niti ugotoviti, ali so bile sploh opravljene, nekaterih storitev pa niso izvajali v skladu s predpisanimi normativi in standardi, piše Delo.

Ptujski dom upokojencev je največji tovrstni slovenski zavod, saj ima poleg domicilnega doma na Ptuju svoje enote še v Muretincih, Juršincih, Kidričevem, že dve leti pa deluje tudi njihova enota doma v Kopru. Večino omenjenih enot je vodstvo doma v preteklih letih zgradilo povsem s svojim denarjem, brez sofinanciranja države.

Kršitve je v omenjenem domu kar trinajstkrat v zadnjem času ugotavljal tudi inšpektorat za delo, slabo stanje pa sta opazila tudi tržni inšpektorat in inšpektorat za javni sektor. Tudi davčna inšpekcija je domu izdala plačilni nalog za dober milijon poplačila davka, ki ga je opredelila kot davek na dobiček, še piše Delo.

NR, STA


Najbolj brano