Razprodaja je končana, zdaj je na vrsti upravljanje

Dejan Židan je tudi formalno postal predsednik Socialnih demokratov (bil je edini kandidat), Tanja Fajon in Janko Veber pa sta podpredsedniška položaja dobila s tesnim izidom. V stranki so na sobotnem kongresu v Celju napovedali popravljanje napak iz preteklosti in jasno opredelitev do državnega premoženja.

Dejan Židan je bil na kongresu deležen izdatne podpore članstva SD. Podpredsednika stranke bosta Tanja Fajon in Janko Veber.   Foto: STA
Dejan Židan je bil na kongresu deležen izdatne podpore članstva SD. Podpredsednika stranke bosta Tanja Fajon in Janko Veber.  Foto: STA

CELJE > Z veliko večino (le enajst delegatov je glasovalo proti predlogu) so v soboto za novega predsednika SD izvolili Dejana Židana, ki je vodenje stranke prevzel že po odstopu Igorja Lukšiča maja lani.

V prvem odzivu po izvolitvi je dejal, da si želijo državo, ki bo dobra za vse ljudi, ne le za elito. Vse stranke in druga gibanja pa vabijo, naj se jim v tem programu pridružijo.

Bolj zanimivo je bilo pri volitvah podpredsednikov. Prej so jih imeli štiri, tokrat pa je bilo prostora le za dva in to za po enega kandidata in kandidatko. Evropska poslanka Tanja Fajon je dobila le devet glasov več kot njena nekdanja kolegica na tem položaju Mojca Kleva Kekuš, aktualni obrambni minister Janko Veber pa je dvoboj z Bojanom Kontičem dobil z osmimi glasovi več. Po skoraj desetih letih se je s funkcije glavnega tajnika poslovil Uroš Jauševec, za njegovega naslednika pa so izvolili Dejana Levaniča, ki je izdatno porazil protikandidata Branka Verdeva. Levanič bo zapustil mesto državnega sekretarja na ministrstvu za delo.

Na kongresu je bilo slišati veliko pozivov proti privatizaciji državnega premoženja. Židan je po kongresu dejal, da v SD ne pristajajo več na razpravo o razprodaji državnega premoženja, govorijo le še o strategiji upravljanja premoženja. Ob tem pa je zagotovil, da koalicija ni ogrožena, saj je to stališče skladno s koalicijsko pogodbo. Po njegovih besedah je prišel čas, ko se z evropskimi partnerji lahko začnejo pogovarjati, pod kakšnimi pogoji je mogoče seznam 15 podjetij za prodajo dopolniti, spremeniti ali prilagoditi. Vprašanje prodaje državnega premoženja je bila nekako povezana z odnosom do novih strank, predvsem z Združeno levico (ZL), ki napoveduje možnost posvetovalnega referenduma o prodaji premoženja. Stranki ZL so v zvezi s tem očitali populizem, ki da za SD ni sprejemljiv.

V razpravi se delegati niso mogli ogniti kritiki dela stranke v preteklosti, ki da je tudi sama pomagala tlakovati pot novim strankam. zelo čustveno se je v razpravo vključil “odstopljeni” predsednik Igor Lukšič, ki pa je novemu vodstvu izrekel podporo. V stranki se zavzemajo za prenovo in za tesnejše delo s članstvom na terenu. Vodja poslanske skupine Matjaž Han je prepričan, da so Socialni demokrati “edina resna leva stranka v Sloveniji.”

DAVORIN KORON


Najbolj brano