Razpis štipendij za deficitarne poklice po mnenju študentov leto in pol prepozno

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) ob razpisu za dodelitev štipendij za deficitarne poklice, ki ga je Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije objavil v sredo, meni, da so tako vsebinski temelji teh štipendij kot sam političen proces sprejema razpisa sporni. Razpis je objavljen z letom in pol zamude, so zapisali.

Med deficitarnimi poklici je tudi poklic dimnikarja.
Med deficitarnimi poklici je tudi poklic dimnikarja. 

LJUBLJANA > Po zakonu o štipendiranju bi morala biti politika štipendiranja sprejeta do začetka uporabe zakona, torej do začetka leta 2014. Vendar je bil dokument, na podlagi katerega je nastal tudi razpis, objavljen šele kasneje. “Tako smo priča razpisu z letom in pol zamude,” opozarjajo.

Izbira deficitarnih poklicev sledila zgolj kriteriju trenutnega pomanjkanja delovne sile

Ob tem navajajo, da naj bi štipendije nadomestile dodatek za vrsto in področje izobraževanja k štipendijam. Študenti so tako kljub zakonski obvezi zaradi zamude leta 2014 ostali brez dodatka k štipendiji in brez štipendij za deficitarne poklice.

Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije je v sredo objavil razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice. Višina razpisanih sredstev za šolsko leto 2015/2016 je 1,2 milijona evrov, kar omogoča dodelitev do 1000 štipendij po 100 evrov mesečno.

Izbira deficitarnih poklicev je po njihovih ugotovitvah sledila zgolj kriteriju trenutnega pomanjkanja delovne sile, torej interesu delodajalcev, čeprav so za ta namen kadrovske štipendije. “Namesto ciljnega razvoja posameznika in posledično družbe se v tem primeru izobraževalne institucije dojema kot tovarne za načrtovanje in razvoj ljudi za potrebe delodajalca, tako tudi za potrebe Gospodarske zbornice Slovenije in Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, ki sta sodelovali pri oblikovanju politike štipendiranja,” navajajo v ŠOS.

Smiselno bi bilo spodbujanje poklicev prihodnosti

Po njihovi oceni bi bilo smiselno predvsem sofinanciranje in spodbujanje poklicev prihodnosti, po katerih na trgu dela še ni povpraševanja. Vendar država pričakuje, da bodo v prihodnosti konkurenčni in bodo pokrivali panoge, ki so v nacionalnem interesu. Spodbujati velja predvsem visokotehnološke poklice in poklice z visoko dodano vrednostjo, menijo v ŠOS.

Slediti bi morali sodobnim trendom, strategijam razvoja, konkurenčnim prednostim in ideji družbe znanja ter vsaj z minimalno mero vizije in ambicioznosti preseči zdajšnjo omejeno in liberalno usmerjeno razumevanje namena štipendij za deficitarne poklice, so navedli v ŠOS.

STA


Najbolj brano