Raziskovalke se lahko prijavijo na razpis za štipendije programa Za ženske v znanosti

Partnerja nacionalnega programa Za ženske v znanosti sta objavila razpis za štipendije v višini 5000 evrov. Nanj se lahko prijavijo mlade raziskovalke, ki so v zadnjem letu doktorskega študija naravoslovnih znanosti, biotehnike ali medicine. Rok za prijavo je do vključno 30. oktobra, tri prejemnice pa bodo razglašene februarja prihodnje leto.

Na razpis za štipendije programa Za ženske v znanosti se 
lahko prijavijo mlade raziskovalke, ki so v zadnjem letu 
doktorskega študija naravoslovnih znanosti, biotehnike ali 
medicine.  Foto: /
Na razpis za štipendije programa Za ženske v znanosti se lahko prijavijo mlade raziskovalke, ki so v zadnjem letu doktorskega študija naravoslovnih znanosti, biotehnike ali medicine.  Foto: /

LJUBLJANA > Za štipendijo se lahko prijavijo kandidatke, ki so mlajše od 35 let, imeti morajo slovensko državljanstvo in stalno prebivališče v Sloveniji.

Partnerja nacionalnega programa Za ženske v znanosti sta L'Oreal Slovenija in Slovenska nacionalna komisija za Unesco, štipendije pa podeljujeta že deset let. V tem času je štipendijo v Sloveniji prejelo že 25 izjemnih raziskovalk, dve izmed njih pa tudi mednarodno štipendijo.

Kot piše v sporočilu za javnost, bodo lahko tri izbranke štipendijo porabile v poljuben namen, ki ni nujno povezan z njihovim raziskovalnim delom. Ena izmed štipendistk pa se bo lahko potegovala tudi za mednarodni program štipendiranja.

Podatki Statističnega inštituta Unesco kažejo, da se v Sloveniji vedno več žensk vpiše na univerzitetni študij, relativno malo pa se jih tudi odloči za kariero na področju raziskovanja.

Kot navajata partnerja programa, se tako v Sloveniji kot tudi po svetu ženske bolj osredotočajo na družbene vede, veliko manj pa jih dela na področju inženiringa in tehnologije. V Sloveniji je delež znanstvenic le 36-odstoten, kar je pod evropskim povprečjem, ta je 40-odstoten, so zapisali.

Razpis za štipendijo je objavljen na spletnih straneh ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Unesca.

STA


Najbolj brano