Radio Študent vložil ustavno pritožbo na zavrnitev referenduma

Radio Študent je na ustavno sodišče v sredo vložil pritožbo na sklep državnega zbora o zavrnitvi razpisa referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi.

Državni zbor je  4. novembra na izredni seji ugotovil, da razpis 
referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi, ki bi omogočila 
dodelitev dodatnih pooblastil vojski, ni dopusten. Foto: STA
Državni zbor je 4. novembra na izredni seji ugotovil, da razpis referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi, ki bi omogočila dodelitev dodatnih pooblastil vojski, ni dopusten. Foto: STA

LJUBLJANA > Državni zbor je 4. novembra na izredni seji ugotovil, da razpis referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi, ki bi omogočila dodelitev dodatnih pooblastil vojski, ni dopusten. S tem je ustavil zbiranje podpisov volilcev za podporo zahtevi za razpis referenduma, ki se je začelo v ponedeljek in ga je organiziral Radio Študent.

Poslanci so referendum prepoznali kot nedopusten, saj zadnje ustavne spremembe referendumske ureditve ne dopuščajo referenduma o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč. Vprašanje, ali vsebina dopolnitve zakona o obrambi sodi v to določbo, ni dobilo enoznačnega odgovora.

Radio Študent je moral ustavno pritožbo na sklep državnega zbora vložiti do srede do polnoči. Na to temo so se pretekli teden sestali tudi s predstavniki urada varuha človekovih pravic, vendar podrobnosti sestanka niso znane.

STA


Najbolj brano