Radenska ni portoroška

Radenska je od včeraj del češke skupine Kofola. Kofola je Pivovarni Laško plačala 51,8 milijona evrov kupnine, skupščina delničarjev Radenske pa je včeraj že imenovala nov nadzorni svet družbe, ki je povsem češko obarvan. Za nadzornika je bil prvotno predlagan tudi Peter Polič iz portoroške družbe P&P, a so ga z nasprotnim predlogom povozili.

Peter Polič in Jannis Samaras sta  decembra še skupaj nastopala za nakup Radenske, včeraj pa ne več.  Foto: Arhiv Sta
Peter Polič in Jannis Samaras sta decembra še skupaj nastopala za nakup Radenske, včeraj pa ne več.  Foto: Arhiv Sta

RADENCI, PORTOROŽ > Kako ta odločitev vpliva na prvotne načrte, po katerih naj bi skupina P&P postala partner Čehov pri prevzemanju Radenske, ni znano, saj sta bila zadnje dni Peter Polič in njegov oče Vladimir Polič nedosegljiva. Po nekaterih informacijah naj bi Portorožani izpadli iz igre.

Še pred nekaj meseci sta češka Kofola in portoroški P&P nastopala v skupnem konzorciju za prevzem Radenske, v katerem so imeli Čehi 60-odstotni delež, Portorožani pa 40-odstotnega. Lastniki Radenske s Pivovarno Laško na čelu so sicer decembra podpisali prodajno pogodbo za prodajo večinskega paketa delnic Radenske samo s Čehi. P&P pa naj bi v posel vstopil v začetku letošnjega leta, je takrat napovedoval Peter Polič. Zadnje dni pred odločilnim dejanjem, nakazilom kupnine, pa je bilo slišati, da družine Polič v nakup sploh ne bo.

Kofola je tako s poslom pridobila 87,16 odstotka delnic Radenske in pričakuje, da bo še dodatnih 6,82 odstotka delnic pridobila v prihodnjih dneh, še pred objavo prevzemne ponudbe. Nakup Radenske naj bi financirali s posojilom. Pivovarna Laško je prejela 51,8 milijona evrov, a kot je znano, bo morala Radenski vrniti 32 milijonov evrov posojil, ki jih je ta Pivovarni dajala v času Boška Šrota.

Nadzorniki Radenske (štirje predstavniki Kofole in dva predstavnika zaposlenih) so včeraj že zamenjali vodstvo Radenske. Družbo iz Radencev zdaj vodi Marian Šefčovič iz Kofole, dosedanji predsednik uprave Milan Hojnik pa bo njegova desna roka.

Generalni direktor skupine Kofola Jannis Samaras je bil včeraj zadovoljen, da so po letu in pol uspeli pripeljati nakup Radenske do konca. “Od zdaj naprej bomo našo pozornost usmerili na utrjevanje vodilne pozicije Radenske na vseh trgih v regiji,” je napovedal.

Skupina Kofola je eden izmed vodilnih proizvajalcev brezalkoholnih pijač v srednji in vzhodni Evropi. Zaposluje 2100 ljudi. KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano