Radan naj bi enemu bolniku skrajšal življenje s propofolom

Komisija, ki je opravila nadzor nad smrtjo bolnika, ki ga je zdravil Ivan Radan v začetku lanskega leta, je ugotovila, da je bil vzrok smrti sporen. Radan je bolniku v infuzijo dal visok odmerek morfija, nato pa še visok odmerek anestetika propofola. Bolnik naj bi umrl kmalu potem, ko so nastavili odtekanje propofola na najvišjo hitrost.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > To je že drugi notranji strokovni nadzor, ki je potrdil sumljivo smrt bolnika, ki ga je zdravil Ivan Radan na kliničnem oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo na nevrološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. V prvem nadzoru nad smrtjo bolnika, ki je umrl konec lanskega leta, so ugotovili, da je Radan verjetno skrajšal bolniku življenje z odmerkom morfija in kalija.

Tudi tokrat je komisija ugotovila, da obravnava bolnika na zadnji dan njegovega življenja ni potekala v skladu s strokovnimi smernicami in pravili medicinske stroke, kažejo izsledki nadzora, ki so ga posredovali iz UKC Ljubljana.

Iz dokumentacije je razvidno, da je Radan nekaj ur pred smrtjo bolnika odredil uvedbo morfija v infuzijo. Odmerek morfija je bil razmeroma visok, po eni uri pa je odredil še zvišanje odmerka. "Brez jasne indikacije bi lahko tako visok odmerek morfija pri bolniku povzročil skrajšanje življenja," je ugotovila nadzorna komisija.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so povedali, da ne bodo šli v dodatne izredne strokovne nadzore nad smrtmi bolnikov, ki jih je zdravil Ivan Radan. Kriminalisti naj bi sicer obravnavali okoli 40 smrti Radanovih bolnikov. Izredni upravni nadzor ministrstva na oddelku, kjer je deloval Radan, pa bo končan predvidoma junija. Že dva izredna notranja nadzora sta namreč do sedaj ugotovila, da je Radan verjetno skrajšal življenje bolnika.

"Odrejeni odmerek bistveno presega odmerke, namenjene za paliativno zdravljenje. Takšen odmerek lahko pri bolniku povzroči smrt"

Dve uri pozneje so infuzijo morfija ustavili, uro za tem pa je Radan odredil, naj bolniku dajo infuzijo propofola in naj teče z visoko hitrostjo. Visoki odmerek tega anestetika je bolnik prejemal nekaj ur pred smrtjo.

"Odrejeni odmerek bistveno presega odmerke, namenjene za paliativno zdravljenje. Takšen odmerek lahko pri bolniku povzroči smrt," ugotavlja komisija v nadzoru. Medicinski razlogi za tako visok odmerek morfija in propofola iz medicinske dokumentacije niso razvidni, navaja komisija v poročilu.

Dve diplomirani sestri sta Radana v roku nekaj minut po uvedbi propofola trikrat vprašali, kakšen odmerek naj nastavita na črpalko, saj se jima je zdel odmerek previsok. Radan je trikrat ponovil, naj pustita nespremenjen odmerek.

Medicinska sestra, ki je v času smrti skrbela za bolnika, je povedala, da je umrl kmalu za tem, ko je bila infuzija propofola nastavljena na najvišjo hitrost črpalke, navaja nadzorna komisija v poročilu.

Med razgovori je komisija še izvedela, da je Radan načrtoval namestitev propofola že več ur prej.

Govorili os, da bodo bolnikovo "zgodbo zaključili"

Ena od medicinskih sester je nadzorni komisiji tudi povedala, da so govorili, da bodo bolnikovo "zgodbo zaključili". Obdukcija pa tudi v tem primeru ni bila opravljena.

Druga sestra pa je komisiji dejala, da se ji zdi, da se je tudi pri "bolnici julija 2013 dogajalo nekaj nenavadnega z morfijem". Tudi to bolnico je zdravil Radan. Policija naj bi sicer preiskovala 40 smrti bolnikov, ki so umrli, ko jih je zdravil Radan.

Radan je v razgovoru z nadzorno komisijo povedal, da se bolnika spomni, vseh podrobnosti njegovega zdravljenja pa ne, zato je želel vpogledati v originalno medicinsko dokumentacijo. Komisija je imela na voljo le kopijo, saj je original pri policiji. Nadaljevanje razgovora je Radan pogojeval z vpogledom v original, česar na policiji niso dovolili.

Zdravniška zbornica Slovenije je na podlagi prvega nadzora nad smrtjo Radanovega bolnika iz decembra lani zdravniku izrekla javni opomin. Na takšen ukrep sta se pritožila tako namestnik tožilca pri zbornici Sašo Kavčič kot tudi Radan. Kavčič je namreč poleg javnega opomina predlagal tudi, da se začne postopek za enoletni odvzem licence Radanu. Slednji danes ne želi dajati izjav. Pritožbi bo obravnavalo razsodišče druge stopnje. Radan je napovedal, da bo zaradi prenehanja delovnega razmerja pravico iskal na sodišču.

Komisija je tudi ugotavljala, kako je potekalo obveščanje vodstva kliničnega oddelka v teh primerih. Menijo, da bi vodstvo oddelka moralo biti obveščeno o posebnih okoliščinah smrti bolnika. A komisija ni mogla zagotovo ugotoviti, ali je do tega tudi prišlo.

Medicinska sestra, ki je skrbela za bolnika v času njegove smrti, je sicer o visokem odmerku propofola še isti dan obvestila svojo nadzorno medicinsko sestro, ki je delu dogodka tudi prisostvovala. Nadzorna sestra je na razgovoru s komisijo povedala, da je opazovala potek dogodkov ob bolniku v času, ko je bil propofol odrejen, saj jo je zanimalo, kaj je Radan mislil s tem, da bodo "zgodbo zaključili", ni pa bila prisotna v času bolnikove smrti.

O dogodku je govorila tudi z glavno medicinsko sestro nevrološke klinike. Ta je povedala, da takrat ni posumila, da bi bilo kaj narobe, saj je domnevala, da če bi bilo kaj narobe, bi zagotovo že nekdo drug ukrepal.

Takratni vodja oddelka pa je komisiji dejal, da je o aplikaciji visokega odmerka propofola izvedel 24. decembra lani. Informacijo je takoj posredoval ljubljanskim policistom.

STA


Najbolj brano