Računsko sodišče v reviziji občinskih investicij v vrtce ugotovilo nepravilnosti

Računsko sodišče je v reviziji pravilnosti in smotrnosti poslovanja šestih občin glede izvedbe naložb v objekte za vrtec do 31. decembra 2014 ugotovilo več nepravilnosti pri pripravi proračunskih aktov in postopkih oddaje javnih naročil. Ugotovili so tudi, da nobena od občin ni sprejela dokumenta o razvoju občine na področju predšolske vzgoje.

Fotografija je simbolična. Foto: Alenka Tratnik
Fotografija je simbolična. Foto: Alenka Tratnik

LJUBLJANA > Najstarejši projekt v reviziji računskega sodišča se je začel leta 2008 v občini Medvode z gradnjo vrtca Pirniče, najaktualnejši projekt pa v občini Ajdovščina z vrtcem Ribnik 2.

Glede pravilnosti poslovanja je računsko sodišče občini Idrija izreklo pozitivno mnenje, občinam Ajdovščina, Brežice in Cerknica mnenje s pridržkom, občinama Medvode in Ribnica pa negativno mnenje, so danes objavili na spletni strani računskega sodišča.

Računsko sodišče je pri pravilnosti poslovanja občin glede naložb v objekte za vrtec preverilo načrtovanje odhodkov v proračunih občine in poročanje o realiziranih odhodkih v zaključnih računih proračuna občine. Prav tako so preverili vse postopke javnega naročanja, povezane z naložbo.

Sodišče je ugotovilo, da se pomembne nepravilnosti nanašajo predvsem na pripravo proračunskih aktov in izvedbo postopkov oddaje javnih naročil, pa tudi pridobitev neustreznih finančnih zavarovanj in nespoštovanje zakonskih plačilnih rokov.

Glede smotrnosti je sodišče občinam Ajdovščina, Brežice, Cerknica, Idrija in Ribnica izreklo mnenje, da so delno uspešno in delno učinkovito izvedle naložbo v objekt za vrtec, občini Medvode pa je izreklo mnenje, da je naložbo v objekt za vrtec izvedla neuspešno in delno učinkovito.

Za izrek mnenja o smotrnosti je računsko sodišče proučilo dolgoročno načrtovanje, spremljanje stanja na področju predšolske vzgoje, načrtovanje izvedbe naložbe za vrtec, izvedbo naložbe in stanje po izvedeni naložbi.

Ugotovilo je, da nobena od šestih občin ni sprejela enotnega strateškega dokumenta, v katerem bi opredelila dolgoročno vizijo razvoja občine na področju predšolske vzgoje, tudi spremljanje stanja na področju predšolske vzgoje je bilo v vseh občinah pomanjkljivo.

V revidiranih občinah je bila največja skupna vrednost naložbe na otroka za 45,7 odstotka večja od najmanjše skupne vrednosti na otroka, so na računskem sodišču zapisali v zbirnem poročilu. Največji delež stroškov celotne naložbe pa so pri vseh občinah predstavljali stroški gradbenih in obrtniških del na kvadratni meter na neto tlorisne površine.

Posameznim občinam je računsko sodišče dalo priporočila za izboljšanje poslovanja. Od občin pa ni zahtevalo predložitve odzivnega poročila, ker so bile že med revizijskim postopkom odpravljene razkrite nepravilnosti oziroma sprejeti ustrezni popravljalni ukrepi.

V priporočilih občinam je računsko sodišče zapisalo, da naj občinski svet sprejme akt, ki bo določal dolgoročno vizijo razvoja občine tudi na področju predšolske vzgoje. Pripravili so tudi več priporočil glede priprave proračuna in dokumentov o investicijskih projektih.

Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport je računsko sodišče dalo priporočila, s katerimi bi izboljšali upravljanje z javnim denarjem na področju gradnje objektov, namenjenih predšolski vzgoji.

STA


Najbolj brano