Računsko sodišče: DUTB je porabila preveč denarja

Računsko sodišče je DUTB konec prejšnjega tedna vročilo osnutek revizijskega poročila za leto 2013, v katerem naj bi po neuradnih informacijah vodstvu t. i. slabe banke očitalo nepravilnosti pri poslovanju, še posebej pri porabi denarja. DUTB ima do začetka prihodnjega tedna čas, da se na očitke odzove, sta poročala Radio Slovenija in TV Slovenija.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Revizorji v 200 strani dolgem poročilu po današnjih navedbah TV Slovenija ugotavljajo, da je bilo poslovanje Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) leta 2013 neučinkovito in neskladno z zakonodajo, banka pa je porabila preveč denarja.

Kot je poročal Radio Slovenija, ima DUTB do začetka prihodnjega tedna čas za odziv na očitke, potem pa bo računsko sodišče pripravilo končno poročilo. V njem lahko DUTB naloži popravljalne ukrepe; če jih ne bo odpravila v 90 dneh, lahko sodišče vladi kot skupščini predlaga, da razreši poslovodstvo slabe banke, je še poročala TV Slovenija.

Finančni minister Dušan Mramor je že konec decembra lani povedal, da je vlada prejela revizijsko poročilo računskega sodišča glede delovanja DUTB v letu 2013, ki ugotavlja določene nepravilnosti. Vlada zdaj primerja to revizijo in poročilo KPK in se dogovarja, kateri ukrepi bi bili primerni, je takrat povedal Mramor.

Poročilo o delovanju DUTB je pred tem pripravila tudi Komisija za preprečevanje korupcije, v njem pa je ugotovila, da dosedanje delovanje slabe banke kaže na slabo prakso in nedoseganje najvišjih standardov korporativnega upravljanja. Očitki se nanašajo na področje najemanja zunanjih izvajalcev, kadrovanje ter nezagotavljanje sledljivosti in transparentnosti sprejemanja odločitev.

STA


Najbolj brano