RTV Slovenija ukinja tudi Tarčo

Javni zavod RTV Slovenija za jesen pripravlja vrsto sprememb. Poleg že napovedane prenove grafične in vizualne podobe televizijskih dnevnoinformativnih oddaj bo s 1. septembrom ukinil dopisništvo v Zagrebu, poslavlja se tudi oddaja Tarča na Televiziji Slovenija.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Razlog za zaprtje dopisništva v Zagrebu je finančna racionalizacija, odločitev za to potezo so sprejeli že v lanskem letu. Zaprtje dopisništva v Zagrebu je bilo glede na geografsko bližino in več alternativnih modelov pokrivanja tega področja najbolj racionalna opcija, so pojasnili v RTV Slovenija.

Tematiko povezano s Hrvaško bo od septembra naprej prevzela novinarka Televizije Slovenija Irena Ulčar Cvelbar, ki živi v Krškem, podobno kot Avstrijo s Koroške pokriva Lojze Kos. Dopisništvo v Zagrebu so sicer odprli 1. junija 1993. Prva dopisnica je bila Ilinka Todorovski, aktualni dopisnik iz Zagreba pa je Vanja Vardjan.

Ob tem v RTV Slovenija zagotavljajo, da bodo tudi po ukinitvi dopisništva še naprej strokovno in celovito, predvsem pa ažurno, spremljali relevantno dogajanje na Hrvaškem.

Trenutno ne nameravajo zapreti nobenega drugega dopisništva. Dopisniška mreža na tujem šteje enajst dopisništev: New York, Moskva, Berlin, Rim, Bruselj, London, Beograd, Peking in Bližnji vzhod ter Koroška/Dunaj in Furlanija - Julijska krajina. V Londonu, Pekingu in na Bližnjem vzhodu imajo pogodbene sodelavce, ostali so redno zaposleni novinarji dopisniki.

Poleg tega se kot omenjeno poslavlja oddaja Tarča, ki jo je vodil Boštjan Anžin. Oddaja v jesenski programski shemi ni več predvidena. Televizija Slovenija za jesen sicer napoveduje veliko sprememb in programskih novosti v vseh uredništvih, te pa bodo znane konec avgusta oz. v začetku septembra.

V RTV Slovenija so zanikali, da naj bi ukinjali tudi Slovensko kroniko. Njena povprečna gledanost je med 1. januarjem in 6. avgustom letos po podatkih AGB Nielsen Media Research znašala 6,5 odstotka oz. 126.700 gledalcev, starejših od štirih let. Pri tem je oddaja dosegla 20-odstotni delež gledalcev v času oddaje.

Povprečna gledanost oddaje Tarča je bila v omenjenem obdobju 5,6 odstotka oz. 108.600 gledalcev, starejših od štirih let. Pri tem je oddaja dosegla 15-odstotni delež gledalcev v času oddaje.

Povprečna gledanost Dnevnika je bila 5,8 odstotka oz. 114.200 gledalcev, starejših od štirih let. Pri tem je oddaja dosegla 19-odstotni delež gledalcev v času oddaje. Povprečna gledanost Odmevov je bila 6,9 odstotka oz. 135.700 gledalcev starejših od štirih let. Pri tem je oddaja dosegla 21-odstotni delež gledalcev televizije v času oddaje.

STA


Najbolj brano