RKS potrebuje predvsem hrano in sanitetne pripomočke

Predsednica Rdečega križa Slovenije (RKS) Nataša Pirc Musar je ob obisku Brežic za Kanal A dejala, da skladišča RKS niso neomejeno polna. Skupaj s Slovensko karitas so dobili kar precej hrane iz blagovnih rezerv. Tudi sami dopolnjujejo svoje zaloge, ampak vse, kar dobijo, sproti razdelijo. RKS zdaj potrebuje v glavnem hrano in sanitetne pripomočke.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > RKS je po besedah Pirc Musarjeve zadolžen za en hladen obrok na dan, v nastanitvenih centrih pa mora vlada preko vojske zagotoviti topli obrok. "Problem, ki ga vsi skupaj imamo, pa je popolna neinformiranost nas, ki delamo na terenu," je opozorila.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je danes poudarila, da slovenska policija vlaga izjemne napore, da se skuša z Avstrijo dogovoriti za čim večji sprejem beguncev. A tudi Avstrija ima težave z zagotavljanjem kapacitete beguncev, zato je po njenem mnenju velika verjetnost, da jih bodo v kratkem nehali sprejemati, je dodala. Györkös Žnidar je po današnjem obisku mejnega prehoda Dobovec dejala, da tudi Avstrija ni sposobna sprejemati tako velikega števila beguncev, kot jih posreduje Hrvaška.

Izpostavila je, da hrvaška stran o begunskih premikih ne obvešča slovenske. "Ko slovenska vlada izve za informacije, jih tudi RKS takoj dobi preko Uprave RS za zaščito in reševanje," je poudarila in dodala, da je problem v pretočnosti informacij. Kot je omenila, je po telefonu izvedela, da se je zdaj na hrvaški strani pred Rigonci ustavil vlak, iz katerega gre 1500 novih migrantov. Te informacije RKS ni prejel, zato Pirc Musarjeva sklepa, da je tudi slovenska vlada ni.

RKS zdaj potrebuje v glavnem hrano, sanitetne pripomočke, kot so obliži, obveze, razkužila. RKS je v dveh dneh po navedbah Pirc Musarjeve oskrbel tisoč beguncev, ki so imeli ozebline in žulje. RKS prav tako potrebuje razna zdravila, kot so lekadol, neoangin, septolete in drugo.

Zbirajo tudi higienske vložke, plenice za otroke, robčke, dezinfekcijske robčke ter tudi odeje in pregrinjala. Materialno pomoč sprejemajo v humanitarnem centru na Tržaški cesti 132 v času uradnih ur, in sicer v ponedeljek in torek od 8. do 17. ure, v sredo od 8. do 18. ure, v četrtek od 8. do 16. ure in v petek od 8. do 12. ure.

"Vsaka hrana je dobrodošla. Ribe so dobrodošle in jih sprejemajo, vse ostalo ni sprejemljivo za pripadnike muslimanske veroizpovedi. Ne morejo pa dobiti dva, tri obroke na dan. Tega se moramo vsi skupaj zavedati," je še pojasnila Pirc Musarjeva.

Tudi ljubljansko območno združenje RKS v skladu z razmerami na terenu in številom migrantov, ki so prišli v Slovenijo, poziva javnost k zbiranju humanitarne pomoči za njihovo oskrbo. Nujno potrebujejo obutev, oblačila, hrano in izdelke za higieno, so sporočili.

Pri obutvi nujno potrebujejo športno in pohodno za moške, ženske in otroke, pri oblačilih pa nogavice, kape, šale, rokavice, hlače, jakne, topla oblačila za jesen in zimo za moške, ženske, otroke in za dojenčke. Poleg tega potrebujejo hrano, predvsem za dojenčke in otroke, sir (manjša pakiranja, topljeni sir), namaze, ribje konzerve, prepečenec, mleko v manjši embalaži (0,5 litra), energijske ploščice, piškote in suho hrano v manjši embalaži, ki ne potrebuje priprave.

STA


Najbolj brano