Putin hvaležen Sloveniji za ohranjanje spomina na ruske vojake

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes na slovesnosti ob 100. obletnici postavitve Ruske kapelice izrazil hvaležnost Sloveniji in generacijam Slovencev za ohranjanje spomina na ruske vojake. Njegov gostitelj, slovenski predsednik Borut Pahor pa je dejal, da so se danes pod Vršičem zbrali, "ker hočemo mir, trajen mir", ob tem pa pozval k dialogu.

Ruski predsednik Vladimir Putin, ki danes prihaja na obisk v 
Slovenijo, bi moral po napovedih na ljubljanskem letališču 
pristati okoli 13. ure, vendar pa bo v Slovenijo prispel z 
zamudo. Foto: Itar-Tass
Ruski predsednik Vladimir Putin, ki danes prihaja na obisk v Slovenijo, bi moral po napovedih na ljubljanskem letališču pristati okoli 13. ure, vendar pa bo v Slovenijo prispel z zamudo. Foto: Itar-Tass

LJUBLJANA > Putin je v svojem nagovoru na slovesnosti ob Ruski kapelici sicer napovedal, da bosta danes s Pahorjem govorila tudi "o paleti obojestransko koristnih" projektov v dvostranskih odnosih med Rusijo in Slovenijo, v glavnem pa je bil njegov govor namenjen spominu na padle ruske in sovjetske vojake tako med prvo kot drugo svetovno vojno.

V Avstriji kljub bojaznim zaradi zaprtja karavanškega predora ob obisku ruskega predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji za zdaj večjih težav ni bilo. Nekaj zastojev pa na tradicionalno prometno obremenjen konec tedna beležijo na Hrvaškem in v Italiji. Na Hrvaškem je na avtocesti Zagreb-Gruškovje pred cestninsko postajo Trakošćan v smeri Slovenije okoli štirikilometrska kolona vozil. Promet preusmerjajo tudi na državno cesto proti mejnemu prehodu Dobovec, poroča hrvaški avtoklub HAK. Pred mejnima prehodoma Dragonja in Sečovlje v smeri Slovenije pa je kolona vozil dolga okoli enega kilometra. Kolone vozil se vijejo tudi po Jadranski magistrali pri Crikvenici, Novem Vinodolskem, Zadru, Šibeniku, Splitu, Stobreču, Omišu, Makarski in Dubrovniku. Kolone so tudi na avtocesti Zagreb-Split-Ploče; pred cestninsko postajo Lučko na izhodu proti Zagrebu je kolona dolga okoli štiri kilometre. Gneča je tudi ponekod na italijanskih cestah. Na avtocesti med Benetkami in Trstom so nekajkilometrski zastoji med Sredipoljem in cestninsko postajo pred Trstom, promet pa je zgoščen tudi v okolici Vileša, kažejo spletne strani s prometnimi informacijami.

Pohvalil je skrb Slovencev za kapelico, ki so jo v spomin na pod plazom umrle sovojake pred stotimi leti zgradili ruski vojni ujetniki. "Ko sem videl to skromno kapelico, sem pomislil, kaj bi si mislil kdo izmed tistih, ki jo je zgradil, ko bi nas videl, koliko nas je, da bi počastili spomin na žrtve prve svetovne vojne," je dejal.

“Ta kapelica je postala simbol rusko-slovenskega prijateljstva”

"V imenu Rusije bi se vam rad zahvalil za vse, kar ste naredili, da se ohrani spomin na žrtve vojn in na vse, kar smo skupaj dali na oltar tako prve kot druge svetovne vojne," je dejal ruski predsednik in požel prvega izmed več aplavzov zbranega občinstva na slovesnosti.

"Ta kapelica je postala simbol rusko-slovenskega prijateljstva, skupnih teženj po miru in za blagostanje," je dodal.

Pri tem je izpostavil tudi spomenik na slovenskih tleh padlim ruskim in sovjetskim vojakom, ki ga bo danes odkril na ljubljanskem pokopališču Žale, in poudaril, da bo spominjal "na odločilno vlogo Sovjetske zveze pri osvobajanju Evrope izpod nacizma" in "odseval naše skupno stališče o nedopustnosti potvarjanja zgodovine in opravičevanja zločinov, ki so povzročili smrt milijonov nedolžnih ljudi" med drugo svetovno vojno.

Slovenski predsednik Pahor pa je v svojem nagovoru opozoril, da mir ni samoumeven, na kar nas opozarja tudi Ruska kapelica. Opozoril je, da se svet sooča z novimi varnostnimi grožnjami, zlasti s teroristično grožnjo.

"Vsakič znova, po vsaki tragediji v bratski Franciji ali Nemčiji ali Rusiji, na Bližnjem vzhodu ali kjerkoli po svetu odločno poudarimo, da to ne bo spremenilo našega svobodnega in odprtega načina življenja. Vendar je res, da noro nasilje vnaša med nas poleg ogorčenja tudi tesnobo," je dejal slovenski predsednik.

Zbralo se je 2500 ljudi

"Vendar se ne bomo vdali. Za nove, inovativne oblike skrajnega in surovega nasilja bomo našli nove načine za zagotovitev miru in varnosti," je dejal Pahor.

Pozval je k "združitvi moči vsega človeštva", za to pa sta po njegovih besedah potrebna dialog in premagovanje medsebojnega nezaupanja.

Kakih 2500 zbranih na slovesnosti pod Vršičem, ki se je sicer začela z dobro uro in pol zamude, je nagovoril še predsednik Društva Slovenija Rusija Saša Geržina, sledila je pravoslavna molitev pod vodstvom vodje urada za zunanje zadeve pri moskovskem patriarhatu, metropolita Hilariona.

Med udeleženci slovesnosti so bili številni slovenski politiki in gospodarstveniki. Med njimi sta bila tudi premier Miro Cerar in predsednik državnega zbora Milan Brglez, pa tudi bivši slovenski predsednik Danilo Türk, ki se poteguje za položaj generalnega sekretarja Združenih narodov, pri čemer bo imela Rusija enega odločilnih glasov.

Prisotnih je bilo tudi več ruskih ministrov, med njimi minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov, ki skupaj s slovenskim zunanjim ministrom Karlom Erjavcem vodi medvladno mešano komisijo za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje.

Slovenski in ruski predsednik sta se po koncu slovesnosti odpravila na Žale na odkritje omenjenega spomenika, zatem pa naj bi imela še delovno večerjo na Brdu pri Kranju.

Putin je v Sloveniji tokrat tretjič. Prvič je bil leta 2001 na zgodovinskem vrhu s tedanjim ameriškim predsednikom Georgeom Bushem na Brdu pri Kranju, drugič pa marca 2011 kot ruski premier.

STA


Najbolj brano