Putin bo na Vršiču častni govorec

Pred sobotnim obiskom predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina je dogajanje še vedno ovito v tančico skrivnosti. Ruska stran uradno pove, da naj bi Putin v Slovenijo prišel ob 13. uri, tu pa ostal do večera. Na Vršiču bosta on in slovenski predsednik Borut Pahor častna govorca, ni pa še znano, ali bo Putin poleg tega dal še kakšno izjavo za javnost. Tudi sestava ruske delegacije ostaja skrivnost.

Spomenik na Žalah sestavlja osem stebrov za osem let, 
kolikor sta skupaj trajali obe  svetovni vojni na slovenskih tleh. 
Na stebre so vklesana imena približno 3000 ruskih vojakov, ki 
so padli na naših tleh, na vrhu stebrov pa so žerjavi v letu.
Spomenik na Žalah sestavlja osem stebrov za osem let, kolikor sta skupaj trajali obe svetovni vojni na slovenskih tleh. Na stebre so vklesana imena približno 3000 ruskih vojakov, ki so padli na naših tleh, na vrhu stebrov pa so žerjavi v letu.  

LJUBLJANA > Podrobnosti obiska naj bi se izkristalizirale te dni, ko bosta program obiska dorekla slovenski in ruski protokol. Slovesnost ob Ruski kapelici pod Vršičem se bo sicer začela v soboto ob 14. uri.

Na prizorišče le z akreditacijo

Tam bodo veljali najstrožji varnostni ukrepi, kajti Vladimir Putin je - tako predsednik društva Slovenija-Rusija Saša Geržina - ena najbolj varovanih oseb na svetu. Na prizorišče bo mogoče priti le z akreditacijo in šele po temeljitem varnostnem pregledu. Za dogodek je akreditiranih 2500 obiskovalcev.

Zaradi varovanja visokega gosta bo na območju Gorenjske in Ljubljane veljal spremenjen prometni režim. Vladni urad za komuniciranje je že prejšnji teden v slovenščini in angleščini opozoril domačo in tujo javnost, naj 30. julija prilagodi svoje potovalne načrte. Tujci so naprošeni, naj se izognejo predoru Karavanke in gorenjski avtocesti oziroma naj se, če se le da, izognejo Sloveniji in na jug potujejo prek Italije. Domači vozniki naj potovanje opravijo dopoldne ali pozno popoldne, kajti od 12. ure naprej bodo ceste, ki povezujejo Gorenjsko in Ljubljano, večkrat zaprte.

Vladimir Putin se bo od Ruske kapelice odpeljal na ljubljanske Žale, kjer bo ob 16.30 odprtje spomenika “sinovom Rusije in Sovjetske zveze”, ki so umrli na slovenskih tleh v prvi in drugi svetovni vojni. Ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev je vsem, ki bi želeli videti Vladimirja Putina v živo, svetoval, naj se obrnejo na veleposlaništvo in morda še ujamejo zadnji rok za prijavo udeležbe na predvidoma polurni slovesnosti na Žalah. Osrednje ljubljansko pokopališče zaradi Putinovega obiska sicer ne bo zaprto za javnost. Omejen bo le dostop do spominskega obeležja, ki ga je na novem delu pokopališča dala postaviti Ruska federacija.

Kot smo že poročali, bo obisk spremljal tudi protest nasprotnikov Putinove politike. Predvidoma se bodo protestniki zbrali pred ruskim veleposlaništvom v Ljubljani. Organizatorji spominske slovesnosti poudarjajo, da gre za pietetni dogodek. Zaradi varnostnih ukrepov Geržina ne vidi možnosti, da bi prišlo do protestov ob Ruski kapelici, veleposlanik Zavgajev pa pravi, da se morajo vse sile obnašati pietetnemu dogodku primerno. Slovenija je po njegovih besedah prijateljska država: “Ljudstvo, če že vabi koga v goste, potem ga dobro sprejme.”

Večdnevno kulturno dogajanja

Obisk Vladimirja Putina, ki se bo v Sloveniji zadržal do delovne večerje, ki jo bo za slovensko in rusko delegacijo gostil Borut Pahor, bo le vrhunec dogajanja ob 100. obletnici Ruske kapelice. Ob robu dogajanja se bodo srečali tudi visoki predstavniki moskovskega patriarhata in predstavniki rimsko-katoliške cerkve.

Od petka do ponedeljka bodo zlasti v Kranjski Gori, pa tudi na Bledu, v Škofji Loki, Ljubljani in Novi Gorici, potekale različne kulturne prireditve, ki jih Sloveniji podarja rusko kulturno ministrstvo. K nam tako prihaja Moskovski sinodalni zbor, eden najstarejših profesionalnih cerkvenih zborov v Rusiji. Zbor bo poleg slovenskega Policijskega orkestra in Slovenskega okteta obogatil prireditev ob Ruski kapelici, nastopil pa tudi v Kranjski Gori in Ljubljani. Več nastopov po Sloveniji bodo imeli tudi vokalno-plesni ansambel Rus, ki na sodoben način interpretira rusko folkloro, dekliški zbor in plesna skupina Otrada, ki deluje v sklopu dekliške sirotišnice v okolici Moskve, in skupina Bis-quit, ki ustvarja glasbo s pomočjo tradicionalnih ruskih instrumentov. Slednja bo nastopila tudi v Novi Gorici, in sicer v nedeljo ob 21. uri na ploščadi za mestno hišo.

JANA KREBELJ


Najbolj brano