Prvih 20 premeščenih beguncev v Sloveniji najkasneje v začetku prihodnjega leta

Slovenija je na prihod beguncev iz Italije ali Grčije pripravljena. Pričakovati je, da bo prvih 20 premeščenih beguncev prišlo v Slovenijo do konca tega ali v začetku prihodnjega leta, je danes v Luksemburgu povedal državni sekretar na notranjem ministrstvu Andrej Špenga.

Fotografija je simbolična. Foto: Ana Cukijati
Fotografija je simbolična. Foto: Ana Cukijati

LUXEMBOURG > Slovenija bo v okviru evropskega načrta za premestitev 160.000 beguncev znotraj unije v dveh letih predvidoma sprejela 843 oseb, ki so se zatekle v Italijo in Grčijo.

Po slovenskem načrtu naj bi begunci prihajali v Slovenijo v skupinah po 20 oseb na dva meseca, a končne odločitve sprejmeta Italija in Grčija, zato je težko konkretno napovedati, kdaj bodo prišli in koliko ljudi bo prišlo.

Prva razporeditev se bo zgodila v petek, ko bodo iz Italije na Švedsko premestili 18 Eritrejcev. Po neuradnih navedbah gre za matere z otroki, ki že imajo povezave z eritrejsko skupnostjo na Švedskem.

Za Slovenijo so migracije velik izziv, na prvi val se je uspešno odzvala, vendar lahko pričakuje tudi drugi val, ki bo močnejši, pa je danes v Luksemburgu opozoril zunanji minister Karl Erjavec ob prihodu na mednarodno konferenco o sredozemsko-balkanski begunski poti.

Drugi, še močnejši val je po ministrovih besedah pričakovati zlasti glede na podatke z grško-makedonske meje, ki jo je danes prestopilo 10.000 beguncev.

Problem za Slovenijo se lahko pojavi tudi, če bo madžarski premier Viktor Orban uresničil napovedi o zaprtju meje s Hrvaško, je pojasnil Erjavec.

Koliko beguncev in kdaj lahko pričakuje Slovenija, je po Erjavčevih besedah zelo težko napovedovati, saj je to zelo odvisno od ravnanja Madžarske.

Dejstvo pa je, da je v Srbiji približno 150.000 beguncev, grško-makedonsko mejo je danes prestopilo 10.000 beguncev in ti ljudje bodo nekam šli, je dejal minister. Zato bo po njegovih besedah zelo pomembno tudi, kako bodo ravnale Nemčija, Avstrija in druge države, ki so cilj beguncev. "Ti begunci nočejo ostati v Sloveniji, imajo točno določen cilj," je še dejal minister.

STA


Najbolj brano