Prvič se bo sestal kolegij državnega zbora v novi sestavi

Kolegij državnega zbora (DZ) bo danes razpravljal o sklicu izredne seje DZ, na kateri bodo poslanci odločali o izvolitvi Mira Cerarja za mandatarja za sestavo nove vlade. Seja DZ je predvidena za ponedeljek, dotlej pa ni pričakovati večjih novosti glede koalicijskih usklajevanj, razen glede kadrovske razdelitve. V novi vladi s SMC bosta, kot kaže, Desus in SD.

Kolegij državnega zbora (DZ) bo danes razpravljal o sklicu izredne seje DZ, na kateri bodo poslanci odločali o izvolitvi Mira Cerarja za mandatarja za sestavo nove vlade. Seja DZ je predvidena za ponedeljek. Foto: STA
Kolegij državnega zbora (DZ) bo danes razpravljal o sklicu izredne seje DZ, na kateri bodo poslanci odločali o izvolitvi Mira Cerarja za mandatarja za sestavo nove vlade. Seja DZ je predvidena za ponedeljek. Foto: STA

LJUBLJANA > Dvanajsta slovenska vlada bo očitno imela 52 poslanskih glasov. Miro Cerar je že v sredo zatrdil, da obstaja realna možnost za koalicijo SMC z Desusom in SD, kar da je tudi zagotovilo teh dveh strank, a da imajo pač postopke, ki jih morajo izpeljati.

Izvršni odbor Desusa in predsedstvo SD sta naklonjena vstopu v koalicijo, a pri Desusu bo zadnjo besedo imel svet stranke, pri SD pa konferenca. Dokončne odločitve bodo jasne v prihodnjih dveh tednih. Presenečenj ni pričakovati.

Prav tako bo po vsej verjetnosti v ponedeljek brez zapletov potekala Cerarjeva izvolitev za mandatarja, saj ima zagotovljeno zadostno podporo poslancev. Poleg SMC, Desusa in SD so mu podporo obljubili tudi v ZaAB, ki sicer po sredini odločitvi sveta SMC ne bo dobila vabila za sodelovanje v koaliciji.

Koalicijska usklajevanja SMC, Desusa in SD še niso končana, a jasno je že, da so morebitne partnerice glede glavnih vsebin praktično usklajene. V prihodnjem tednu bo potekalo še usklajevanje posameznih podrobnosti na ravni sektorskih skupin strokovnjakov.

Ostaja pa odprta kadrovska razdelitev. Število ministrov je načeloma že dokončno; po Cerarjevih besedah naj bi jih bilo 15, pri čemer bi Desusu pripadli štirje, SD pa trije resorji. Kateri stranki bi pripadel kateri resor, je še odprto. Parafiranje koalicijskega sporazuma je pričakovati proti koncu meseca.

STA


Najbolj brano