Prvi zavezanci bodo začeli uporabljati davčne blagajne

Takoj po novem letu bo za vse ponudnike blaga in storitev, ki poslujejo z gotovino, obvezna uporaba davčnih blagajn, a prvi jih bodo lahko začeli uporabljati že prihodnji teden. S 1. decembrom bo namreč mogoča neobvezna vključitev v sistem davčnega potrjevanja računov, kar bodo potrošniki opazili po posebni kodi in številki na računu.

S 1. decembrom bo  mogoča neobvezna vključitev v sistem 
davčnega potrjevanja računov, kar bodo potrošniki opazili po 
posebni kodi in številki na računu. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
S 1. decembrom bo mogoča neobvezna vključitev v sistem davčnega potrjevanja računov, kar bodo potrošniki opazili po posebni kodi in številki na računu. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Zakon o davčnem potrjevanju računov, od katerega si vlada obeta omejitev sive ekonomije, je v veljavi od avgusta, uporabljati pa se bo začel 2. januarja 2016. Da bi zavezancem omogočili lažji prehod na novi način izdajanja računov, bo sistem poskusno stekel že prihodnji torek.

Trenutno vse poteka po načrtih, so zatrdili na Finančni upravi (Furs). Tehnična podpora za delovanje davčnih blagajn je pripravljena, sredi novembra so začeli izdajati tudi namenska digitalna potrdila, ki jih zavezanci potrebujejo zato, da bo njihova davčna blagajna delovala.

Ali bodo začeli davčne blagajne uporabljati že decembra ali pa bodo počakali na zakonsko obvezo, se lahko zavezanci odločijo sami. Je pa vsekakor priporočljivo, da blagajne v praksi preizkusijo že prej in ne šele takrat, ko bo uporaba že obvezna, pravijo na Fursu.

Koliko zavezancev bo sledilo temu nasvetu, na Fursu ne vedo. Vseh zavezancev za uporabo davčnih blagajn je nekaj manj kot 80.000, do torka pa so prevzeli 3500 namenskih digitalnih potrdil, vendar ni nujno, da bodo vsi začeli uporabljati davčne blagajne že decembra. Številka iz dneva v dan raste.

Po novem bodo morali zavezanci ob vsakem plačilu z gotovino izdati račun prek elektronske naprave, ki izpolnjuje predpisane pogoje in omogoča izvedbo postopka potrjevanja računa, ter ga izročiti kupcu blaga oziroma naročniku storitve. Potrošniki bodo takšne račune najlažje razlikovali od dosedanjih po kodi na dnu računa (QR, pdf ali veččrtne kode), in tako imenovani ZOI in EOR številki na dnu računa.

STA


Najbolj brano