Prvi zaposleni v javnih delih že na terenu med migranti

Petnajst zdaj že nekdanjih brezposelnih je danes začelo svojo zaposlitev v programu javnih del za pomoč pri obvladovanju migracijskih tokov. Svoje delo opravljajo na terenu, v sprejemnih in nastanitvenih centrih ter na Upravi RS za zaščito in reševanje. Kot so sporočili z zavoda za zaposlovanje, jih štirinajst dela v Brežicah, ena pa v Mariboru.

Fotografija je simbolična. Foto: Vesna Humar
Fotografija je simbolična. Foto: Vesna Humar

LJUBLJANA > Po besedah skrbnice programa javnih del v centralni službi Zavoda RS za zaposlovanje Mojce Ulage je večina kandidatov za zaposlitev v javnih delih že izbrana. "V tem tednu pospešeno potekajo njihove napotitve na zdravniški pregled. Ko ga uspešno opravijo, z njimi sklenemo pogodbo o vključitvi v program, naslednji dan pa že lahko sklenejo pogodbo o zaposlitvi z delodajalcem oziroma izvajalcem javnih del," je pojasnila.

Opravljajo sicer različna dela, odvisno od njihove končane izobrazbe, izkušenj in drugih lastnosti. Med drugim zagotavljajo pomoč pri čiščenju in urejanju prostorov in okolice, pri razdeljevanju hrane, pri sprejemu, sortiranju, razdeljevanju in odpremi humanitarnega materiala, kot tudi pri usmerjanju, svetovanju in informiranju migrantov.

Ulaga je poudarila, da je nadaljnje zaposlovanje v okviru programa povezano predvsem s tem, kako hitro bodo izbrani kandidati lahko opravili zdravniški pregled. "V tem tednu torej pričakujemo intenzivno zaposlovanje. Do sredine prihodnjega tedna bi lahko bila zaposlena večina izbranih kandidatov in s tem omogočen začetek njihovega dela na terenu," je dodala.

Predvidenih je do 260 zaposlitev dolgotrajno brezposelnih

V programu je sicer predvidenih skupaj do 260 zaposlitev dolgotrajno brezposelnih, to je tistih, ki so med brezposelnimi pri zavodu prijavljeni več kot eno leto. Prednost pri zaposlovanju imajo starejši od 50 let in prostovoljci, ki že opravljajo prostovoljska dela v sprejemnih in nastanitvenih centrih.

Zaposleni v okviru javnih del bodo delo v sprejemnih in nastanitvenih centrih opravljali 40 ur na teden, predvidoma vse dni v tednu in v dveh ali treh izmenah. Za zdaj so predvidene zaposlitve za obdobje dveh mesecev, torej do izteka koledarskega leta, glede na pričakovane migrantske tokove pa je verjetno nadaljevanje programa tudi v prihodnjem letu, so še zapisali na zavodu.

Različne plače glede na raven izobrazbe

Zaposleni v javnih delih so upravičeni do plače, izražene v deležu od minimalne plače (791 evrov bruto) po ravneh izobrazbe. Tisti z drugi ravnjo izobrazbe so upravičeni do 85 odstotkov minimalne plače, tisti s četrto ravnjo strokovne izobrazbe oziroma usposobljenosti pa do 95 odstotkov minimalne plače.

Tisti s peto ravnjo strokovne in splošne izobrazbe oziroma usposobljenosti so upravičeni do 100 odstotne minimalne plače, za šesto raven je predvidena 110-odstotna minimalna plača, za sedmo raven pa je predvidenih 120 odstotkov minimalne plače.

Upravičeni so še do povračila stroškov za prehrano, stroškov prevoza na delo in do regresa za letni dopust. Prav tako so upravičeni do dodatka za delo v manj ugodnem delovnem času. Vsi zaposlenih v javnih delih pa morajo opraviti usposabljanje za varstvo pri delu, napotijo pa jih tudi na ustrezno cepljenje, se še sporočili z zavoda.

Generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But je sicer na današnji novinarski konferenci napovedal, da bodo v četrtek sklenili novih 35, v petek pa še 30 pogodb o zaposlitvi. V delo z migranti pa vključujejo tudi javne uslužbence. "Interes za to je izrazilo 119 javnih uslužbencev, od tega smo jih 52 že napotili v centre", je dejal. Seznam 36 prostovoljcev je po njegovih besedah ponudila tudi Zveza veteranov vojne za Slovenijo.

STA


Najbolj brano