Prvi sneg v novi sezoni še vedno povzroča nekaj preglavic

Potem ko je v soboto sneg pobelil večji del Slovenije, se je ponoči sneženje umirilo. Ponekod v državi sicer še vedno sneži, dopoldne pa naj bi padavine prenehale. Tudi burja na Primorskem bo slabela. Sneg in plužne skupine na nekaterih cestah še upočasnjujejo promet, ki ga ovirajo tudi drevesa, ki sta jih podrla veter in težak sneg.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

LJUBLJANA > V prvem sneženju to zimo je snežna odeja pokrila Gorenjsko, Dolenjsko, Notranjsko in del Štajerske. Po podatkih Agencije RS za okolje je v Kočevju snežna odeja debela 16 centimetrov, v Novem mestu 13, Ratečah in Črnomlju 12 in v Lescah sedem centimetrov. Na brniškem letališča je šest centimetrov snega, v Celju štiri in v Ljubljani dva centimetra.

Na Primorskem težave v prometu še vedno povzroča burja, zaradi katere je na regionalni cesti Razdrto-Vipava-Ajdovščina in na cesti Ajševica-Tri Hiše-Volčja Draga prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton, poroča Prometno-informacijski center za državne ceste. Zaradi snega pa je cesta čez prelaz Vršič prevozna samo za osebna vozila z verigami. Na mejnem prehodu Babno Polje je prepovedan promet za tovorna vozila nad 7,5 tone zaradi slabih vremenskih razmer na hrvaški strani, na cesti Ajdovščina-Col-Črni Vrh-Godovič pa je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike.

Več snega je zapadlo v višjeležečih delih države. Tako je na Kredarici snežna odeja debela 46 centimetrov, na Vojskem 42, na Voglu 30, na Katarini nad Ljubljano pa 20 centimetrov. Na območju Maribora, Murske Sobote in na Goriškem so bili namesto snežnih padavin tokrat deležni dežja.

Težak moker sneg in veter sta po državi povzročila kar nekaj težav, predvsem zaradi podrtih dreves in prekinitev oskrbe z elektriko. Dežurni delavci cestnih in elektro podjetij so imeli že v soboto polne roke dela, z odstranjevanjem padlih dreves, ki ovirajo promet, pa se ukvarjajo tudi danes zjutraj.

O največ podrtih drevesih in električnih drogovih poročajo z jugovzhoda Slovenije. Tako je nekaj pred 7. uro pri naselju Drganja Sela v občini Straža drevo padlo na električni drog, zaradi česar je bila prekinjena dobava elektrike.

Po napovedih Agencije RS za okolje bo danes sprva oblačno, padavine pa bodo dopoldne ponehale tudi v južnih krajih. Popoldne se bo oblačnost trgala, možna bo še kakšna manjša kratkotrajna, lahko tudi snežna, ploha. Burja na Primorskem bo slabela in popoldne ponehala.

STA


Najbolj brano