Novi predsednik DZ je Milan Brglez

Državni zbor je za svojega predsednika s 66 glasovi za izvolil dr. Milana Brgleza iz stranke SMC. Proti Brglezu je glasoval en poslanec, 19 glasovnic pa je bilo neveljavnih. “Izražam željo in voljo po iskrenem sodelovanju z vsemi; tako s tistimi, ki bodo v koaliciji, še zlasti pa s tistimi, ki bodo v opoziciji,” je dejal Brglez.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Novi predsednik DZ Milan Brglez na čelo slovenskega parlamenta prihaja iz akademskih vrst. Za vstop v politiko se je odločil pred tokratnimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami, ko se je pridružil kasneje zmagoviti Stranki Mira Cerarja.

Kot je Brglez dejal na ustanovnem kongresu stranke, se je za vstop v SMC odločil, ker vidi potrebo po spremembah v državi. Po njegovih besedah so namreč sedanje politične stranke Slovenijo pripeljale tako daleč, da je treba razmišljati o prihodnosti.

Volilci so mu izkazali zaupanje in ga izvolili za poslanca DZ. V največji parlamentarni stranki 46-letni Brglez zaseda pomembno mesto. Je eden od njenih podpredsednikov in tudi član strankine skupine, ki vodi pogovore o sestavi vladne koalicije.

Politolog, strokovnjak za mednarodne odnose

Brglez je diplomirani politolog, magister pravnih znanosti ter doktor znanosti s področja mednarodnih odnosov. Po poklicu je politolog in pravnik, docent in predstojnik katedre za mednarodne odnose na ljubljanski Fakulteti za družbene vede (FDV), kjer je zaposlen od leta 1992.

Doslej je bil Brglez znan predvsem po svojem akademskem delu na tej fakulteti, kjer je med drugim predavatelj pri predmetih mednarodni odnosi, politika mednarodnega prava, aktualni problemi mednarodne skupnosti, diplomatski in konzularni odnosi, evropsko varstvo človekovih pravic, teorije mednarodnih odnosov in zunanja politika.

Je član programske skupine Centra za proučevanje mednarodnih odnosov, bil pa je tudi član posvetovalne skupine za pripravo slovenske argumentacije za arbitražno sodišče, ki razsoja o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško. Z zunanjim ministrstvom je strokovno sodeloval tudi na drugih področjih, med drugim v okviru strateških svetov zunanjih ministrov. Kot član sveta za zunanje zadeve je pomagal pri pripravi nove strategije slovenske zunanje politike, ki pa še ni ugledala belega dne.

Janši potrdili mandat poslanca

Predsedniku SDS Janezu Janši, ki na Dobu prestaja dveletno zaporno kazen v zadevi Patria in ki mu je državni zbor na današnji ustanovni seji potrdil mandat poslanca, pa bo omogočeno opravljanje delovnih obveznosti v državnem zboru tudi v prihodnje, so sporočili z Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij. Janša se je udeležil tudi ustanovne seje.

Janša bo moral za vsak izhod iz zavoda sprožiti postopek in predložiti ustrezna dokazila, na podlagi katerih mu bo odobren časovno opredeljen namenski izhod. Upravičenost trajanja izhoda bo vodstvo zapora sproti preverjalo kot običajno. V času izhoda se je obsojeni dolžan ravnati skladno s splošnimi predpisi, so zapisali na upravi.

Za današnji dan ima dovolilnico do 20. ure, so povedali na upravi.

V sporočilu za javnost pa še pojasnjujejo, da obsojencem lahko v primeru neodložljivih obveznosti odobrijo namenske izhode, ki niso pogojeni z zakonsko določenim deležem prestane kazni, po katerem ima obsojenec lahko ugodnosti. “V danem primeru gre za prakso, ki v ničemer ne odstopa od enake obravnave obsojencev,” so zapisali.

V zvezi z govorom Janše pred državnim zborom pa navajajo, da je skladno z 39. členom ustave vsem zagotovljena svoboda izražanja misli in govora. V upravi na podlagi dostopnih informacij ocenjujejo, “da obsojenec ni kršil predpisov, zato ni pravne podlage, po kateri bi zoper njega kakor koli ukrepali”.

Janša, ki se je današnje seje DZ udeležil brez spremstva pravosodnih policistov, je med prekinitvijo seje nagovoril protestnike iz Odbora 2014, ki so se zbrali v parku ob parlamentu. Sporočil jim je, naj vztrajajo, saj so oni množica, ki spreminja Slovenijo.

Potegnil je tudi vzporednice z Ukrajino in spomnil, da so tudi tam več mesecev vztrajali na trgu, preden se je režim zrušil.

ZaAB pričakuje izredno sejo o Janši

V ZaAB pričakujejo, da bo prihodnji teden sklicana seja mandatno-volilne komisije DZ, na kateri bodo nadaljevali razpravo o mandatu prvaka SDS Janeza Janše, je v izjavi novinarjem po ustanovni seji DZ dejal vodja poslanske skupine ZaAB Jani Möderndorfer. Pričakuje tudi izredno sejo DZ, na kateri se bodo s tem seznanili ali o tem odločali.

Če se to ne bo zgodilo, Möderndorfer napoveduje, da bo sklic izredne seje mandatno-volilne komisije (MVK) zahtevala njihova poslanska skupina.

V ZaAB naj bi si sicer prizadevali, da bi MVK o Janševem mandatu na izredni seji razpravljala že danes. A so se po Möderndorferjevih besedah dogovorili, da počakajo na pravo mnenje zakonodajno-pravne službe DZ. Ožje vodstvo ZaAB se je med ustanovno sejo DZ tudi sestalo z vodstvom največje stranke, SMC, ki ima v svojih vrstah predsednika MVK Mitjo Horvata.

Möderndorfer je ocenil, da je seja DZ “kljub poskusom postopkovnega zavlačevanja vendarle potekala tako, kot se za ustanovno sejo spodobi, dostojno in slovesno”. So pa odločni, da bo treba zaključiti tudi vprašanja, ki so jih danes izpostavili na mandatno-volilni komisiji, je navedel.

Vodja poslancev najmanjše stranke upa, da bo sedanjem sklicu parlamenta uspelo opraviti mandat v celoti, kar bi po njegovem mnenju pomenilo, da so se razmere pri nas vendarle umirile. Upam tudi, da se bo nadaljevala gospodarska rast, zniževanja brezposelnosti in stabilizacija javnih financ.

DZ je na današnji konstitutivni seji s 66 glasovi za in enim proti Milana Brgleza (SMC) izvolil za novega predsednika DZ.

STA


Najbolj brano