Prvi odzivi na Čeferinovo zmago: “Bravo Aleksander, car si!”

“Njegova velika prednost je vsekakor neobremenjenost in razmeroma kratek staž v nogometnih organizacijah,” o Aleksandru Čeferinu pravi koprski župan in človek, ki vleče vse niti v koprskem nogometu, Boris Popovič.



Aleksander Čeferin  v primerih na Primorskem ni delal veliko; 
javnost ga je imela priložnost videti ob Borisu Popoviču, ko 
so kriminalisti na koprski občini leta 2012 opravljali hišno 
preiskavo. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Aleksander Čeferin v primerih na Primorskem ni delal veliko; javnost ga je imela priložnost videti ob Borisu Popoviču, ko so kriminalisti na koprski občini leta 2012 opravljali hišno preiskavo. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

SLOVENIJA > Z novim predsednikom Uefe se Boris Popovič na sodišču ni srečal, je pa bil Aleksander Čeferin navzoč pri hišni preiskavi, ko so kriminalisti prišli na koprsko občino. Po njegovem mnenju si slovenski nogomet od Čeferinove kariere v Uefi ne more obetati neposrednih koristi, posredne pa vsekakor: “Če nič drugega, bo imel več razumevanja za male nogometne zveze.” In kakšen je Čeferin kot igralec nogometa? “Agresiven, vedno želi zmagati.”

48-letni Aleksander Čeferin prihaja iz Grosupljega, iz odvetništvu predane družine Čeferin. Njegov dedek je bil profesor prava, njegov oče je odvetnik že več kot pol stoletja, pravnika sta tudi brat in teta. Skupaj z očetom Petrom in bratom Rokom sodeluje v Odvetniški družbi Čeferin, kjer se najbolj posveča kazenskemu pravu. Velik del njegovega življenja predstavlja tudi šport, ki ga je vzljubil že kot otrok. Nogomet obožuje, nekaj časa je nosil dres tedanjega tretjeligaškega kluba Grosuplje, treniral je tudi košarko in karate, s katerim se ukvarja še danes. Leta 2011 je postal predsednik Nogometne zveze Slovenije. V času njegovega predsedovanja je na Brdu pri Kranju zraslo sodobno vadbeno središče, zgodile so se ali pa se še bodo sistemske spremembe v ligaških tekmovanjih. Članska reprezentanca se sicer v zadnjem obdobju ni prebila na velika tekmovanja, s čimer je zveza ostala brez lepega deleža svežih dohodkov.

Aleksander Čeferin v primerih na Primorskem ni delal veliko; javnost ga je imela priložnost videti ob Borisu Popoviču, ko so kriminalisti na koprski občini leta 2012 opravljali hišno preiskavo. Več so delali sodelavci iz koprske pisarne odvetniške družbe Čeferin, ki jo je v Grosupljem ustanovil oče Peter, v zadnjem obdobju pa se je umaknil. Dolgoletna novinarka in urednica kronike na Primorskih novicah Sijan Pretnar njegovo delovanje na sodišču opisuje kot “ostro, zavzeto, nikdar pa ni bil nesramen, kot znajo biti nekateri drugi slovenski odvetniki”.

Jaša Lorenčič: “Šel je dlje, kot bi drugi sploh pomislili”

Jaša Lorenčič, mariborski novinar ter avtor in voditelj nogometnega podkasta Ofsajd, je v prvem odzivu na svojem facebook profilu zapisal “Kapo dol za ambicioznost Aleksandra Čeferina in pretkano kampanjo, kjer je upošteval marketing strategijo, ki se je ozirala na le dve besedi. Novi obraz. Drugega v tem trenutku ne potrebuješ za predsednika Uefe. In za to Čeferinu iskreno kapo dol, ker se ni oziral na majhnost države. Šel je dlje, kot bi drugi sploh pomislili. (…) V eri Aleksandra Čeferina se nobena reprezentanca ni uvrstila nikamor. Je pa uspel v nogomet vnesti več omike, kulture, profesionalnosti. Ta nivo je absolutno dober in kvaliteten in to je absolutno njegov glavni dosežek. Bolj kot tisti, da je zgradil Nogometni center Brdo. (…) Slovenski nogomet ima zaradi njega lepšo obliko, bolj profesionalno, blišč in svetle trenutke. Žal rezultati v njegovi eri niso del tega. Morda je to v tem trenutku res tisto, kar potrebuje Uefa.”

Franci Matoz: “Aleksander je človek, za katerega ni nemogočih stvari.

Franci Matoz, odvetnik in Čeferinov prijatelj, je nadvse ponosen. “Bravo Aleksander, car si! Uspelo ti je nekaj, kar je bilo tako rekoč nemogoče,” mu sporoča Matoz, a obenem poudarja: “Aleksander je človek, za katerega ni nemogočih stvari. Zanj ni nepremagljivih ovir, kar je z svojim delom do sedaj dokazal, tako kot odvetnik kot predsednik NZS. Ima kvalitete vodje, je neposreden, odločen in drži dano besedo. Z Aleksandrom sva v teh letih razvila prijateljski odnos.” Matoz je prepričan, da bo Čeferin novo delo opravil z odliko. “Moram vam povedati, da sem res srečen, da mu je uspelo, tako zaradi njega osebno, kot tudi zaradi nas Slovencev, saj njegova izvolitev pomeni ogromen uspeh za Slovenijo. Aleksander srečno na čelu Uefe!” je navdušen odvetnik.

Janez Starman: “To je tudi priznanje slovenskemu odvetništvu”

Janez Starman, odvetnik in podpredsednik Odvetniške zbornice, vidi v izvolitvi Čeferina tudi priznanje za slovensko odvetništvo: “Vesel in ponosen sem! Dober odvetnik, ki prihaja iz ugledne družinske odvetniške pisarne, večkrat sva bila tudi na nasprotnih straneh v sodnih dvoranah. Ker je predvsem odvetnik - četudi se bo zdaj verjetno s tem ukvarjal manj in kolikor mu bo dopuščal čas - je to tudi priznanje slovenskemu odvetništvu. Pri delu na čelu Uefe mu bodo prišle prav njegove lastnosti, ki jih potrebuje vsak odvetnik - dosledno in neutrudno zagovarjanje svojih stališč, ne glede na okoliščine ali družbo, v kateri se znajdeš. In težkih okoliščin tudi v vrhu evropske nogometne zveze ne bo manjkalo ... Aleksander Čeferin bo vse to mogel izpeljati, o tem ni nobenega dvoma.”

Ivan Simič: “Uefa je na vrhu potrebovala enega Čeferina”

Ivan Simič, tudi sam pravnik, je bil Čeferinov predhodnik na mestu predsednika Nogometne zveze Slovenije. Vodil jo je od leta 2009 do 2011. Po Čeferinovi izvolitvi je povedal: “To je fantastično, čestitam. Aleksander Čeferin je sposoben in delaven fant. Ne dvomim, da ne bi zmogel opravljati te funkcije. Je trezen, pameten, miren, a tudi odločen, ko je potrebno zagovarjati svoja stališča. Preudarno vnaprej premisli vsa svoja dejanja in poteze. Tipičen odvetnik in ima lastnosti, ki so potrebne za ta poklic. Deluje uglajeno in razgledano, ob tem ima rad nogomet in prav to so lastnosti, ki so potrebne za to funkcijo. Uefa je na vrhu potrebovala enega Čeferina, ki je neobremenjen in nevpleten v afere, ki so se zgodile v preteklosti. Mislim, da je Čeferin pravi človek, ki se je v pravem trenutku znašel na pravem mestu. Poznam ustroj in zakulisje delovanja Uefe in pri njegovem predsednikovanju ne pričakujem nobenih težav, saj je Uefa izjemno organizirana, ima kopico odborov, komisij in zaposlenih, ki imajo razmejena področja delovanja.”

Uredništvo


Najbolj brano