Prvi nadzornik Darsa: Brez zakonitih razlogov ne bom zamenjal uprave

Predsednik nadzornega sveta Darsa Robert Ličen je, kot je dejal danes, že trikrat dobil eksplicitna navodila, da mora zamenjati predsednika uprave Matjaža Kneza, vendar pa tega, če za to ne bo imel zakonitih ali poslovnih razlogov, ne bo storil. Dvakrat ga je k temu po njegovih besedah osebno pozval prav infrastrukturni minister Peter Gašperšič.

Dvakrat ga je k zamenjavi predsednika uprave Darsa Matjaža 
Kneza po besedah prvega nadzornika družbe osebno pozval 
prav infrastrukturni minister Peter Gašperšič. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Dvakrat ga je k zamenjavi predsednika uprave Darsa Matjaža Kneza po besedah prvega nadzornika družbe osebno pozval prav infrastrukturni minister Peter Gašperšič. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > "Če je predsednik uprave drugačne politične opcije, to ne sme in ne more biti razlog za njegovo zamenjavo," je po današnji seji nadzornikov dejal Ličen. Po njegovem mnenju ima sicer vsak lastnik pravico, da brez obrazložitve menja nadzorni svet, ta pa nato upravo, vendar pa meni, da tako hitre menjave škodijo družbi.

Kot je dejal, posamezne interesne sfere "hočejo nastaviti svoje ljudi, predvsem zaradi poslov, ki so vezana na državna podjetja". Poudaril je, da ne brani nobenega člana uprave osebo, brani pa institucijo uprave.

"Lanski dobiček je bil rekorden, revizija poslovanja je bila prvič v zgodovini Darsa brez zadržkov. Bile so manjše nepravilnosti, nikakor pa ne moremo govoriti o kršitvah zakona," je poudaril prvi nadzornik Darsa.

Že ob lanski menjavi nadzornikov se je sicer špekuliralo, da bi temu lahko kmalu sledila še menjava uprave, ki jo vodi Knez, vendar do tega ni prišlo.

STA


Najbolj brano