Prvi letošnji vročinski val

Javnost že nekaj dni vznemirja napovedani prihod prvega letošnjega vročinskega vala, kar je toliko bolj občutiti pri sosedih na italijanskem polotoku, kjer nekateri celo napovedujejo najhujši vročinski val v zadnjih petnajstih letih.

Nad večjim delom Evrope se krepi anticiklon.
Nad večjim delom Evrope se krepi anticiklon. 

PRIMORSKA > Gre za novo okrepitev vroče severnoafriške kupole, ki bo zajela večji del Sredozemlja, prehodno tudi del osrednje Evrope in deloma, bolj ali manj, tudi naše kraje. Toda - je preplah pri sosedih zares utemeljen?

Prave vročine še ni bilo

Najprej si oglejmo dejstva. Doslej je bil letošnji junij res nadpovprečno topel in sušen, toda hude vročine, ki bi lahko povzročala težave, še nismo dočakali. Živo srebro ponekod, denimo v Trstu ob morju, pa tudi kje drugje, do včeraj še ni doseglo 30 stopinj Celzija. Ključno vlogo je imelo morje, ki je bilo povečini dokaj sveže, saj se je, ob sicer le dveh posameznih poslabšanjih in burji, dvakrat bistveno ohladilo. Dokaj sveže so bile povečini tudi noči in so zagotavljale kolikor toliko prijeten počitek. Na Goriškem se je živo srebro čez dan povzpelo do največ 32 ali 33 stopinj Celzija, vendar so bile temperaturne razlike med dnevom in nočjo precejšnje.

Ničta izoterma na višini 5000 metrov

Ozračje je bilo v juniju - razen dveh kratkotrajnih poslabšanj - vseskozi toplejše od dolgoletnega povprečja. Radiosonda iz Rivolta je na višini 1500 metrov v prostem ozračju povečini namerila od štiri do šest stopinj Celzija več od dolgoletnega povprečja. Na tej višini se je živo srebro povzpelo najvišje pretekli petek, ko je namerila +17,6 stopinje Celzija, medtem ko je včeraj opolnoči na isti višini namerila +15,8 stopinje Celzija. Ničta izoterma pa se je v tem mesecu že povzpela do višine 4927 metrov, približno 1800 metrov više od običajnega povprečja.

Vročinska advekcija

Kakšna so pričakovanja? Višinski greben vročega severnoafriškega zraka bo v prihodnjih dneh od jugozahoda, preko Portugalske, Španije in Francije, zajel tudi naše območje. Prihaja vroč in suh subtropski zrak, ki bo zagotovil sončno vreme, temperature pa se bodo v primerjavi z minulim dogajanjem zvišale. Ne moremo pa tudi prezreti dejstva, da gre tokrat za vročinsko advekcijo, ki v poletnih mesecih pri nas ni neznanka, vsaj sodeč po zdajšnjih analizah. Na višini 1500 metrov v prostem ozračju pričakujemo, da se bo temperatura povzpela do okrog +19 stopinj Celzija. Če se ozremo na dogajanje v novem tisočletju, pa tudi v 90. letih preteklega stoletja, bomo zlahka opazili, da se je živo srebro na tej višini skoraj v vsakem poletju vsaj enkrat, včasih pa tudi večkrat, povzpelo do okrog +20 stopinj Celzija in jih tudi preseglo. Ponekod pa se je celo približalo +25 stopinjam Celzija.

Vročinskih rekordov še ne bo

Advekcija subtropskega zraka bo izrazita, toda za razliko od sosedov bo pri nas nekoliko manj občutna. Prav gotovo je ne gre podcenjevati in se je treba na vročino pripraviti, da ji bomo lahko primerno kljubovali, toda izrazitih temperaturnih vrhuncev, ki bi obveljali za vročinske rekorde, v prihodnjih dneh po vsej verjetnosti, razen morebitnih krajevnih presenečenj, pri nas ne bomo beležili. Obremenilni dejavnik pa bo po vsej verjetnosti dolgo trajanje, saj bo po zdajšnjih prognozah severnoafriški zrak vztrajal vsaj dober teden.

Prihaja torej prvi letošnji vročinski val. Po definiciji Slovenskega meteorološkega društva to pomeni, da bodo povprečne 24-urne dnevne temperature v sosledju vsaj treh dni pri nas višje od 26 stopinj Celzija. Doslej v letošnjem juniju še niso presegle te meje.

Nevihte zlasti v gorah

Od danes do vključno nedelje bo prevladovalo sončno in iz dneva v dan še bolj vroče poletno vreme. Najvišje dnevne temperature bodo zlasti na Goriškem ponekod lahko do okrog 34 ali 35 stopinj Celzija, ob morju do okrog 29 ali 30 stopinj Celzija. Kakšna vročinska nevihta bo možna zlasti v gorah. V začetku prihodnjega tedna se bo nadaljevalo podobno vreme. BRA


Najbolj brano