Prvi izračuni dohodnine na pošto 31. marca

Na Finančni upravi RS (Furs) se že pripravljajo na začetek pošiljanja informativnih izračunov dohodnine za leto 2015. Prvim zavezancem jih bodo po pošti poslali v četrtek in jih lahko v svojih poštnih nabiralnikih pričakujejo takoj v začetku aprila. Drugi paket izračunov bo sledil konec maja.

Prvim zavezancem bodo izračune dohodnine po pošti poslali 
v četrtek in jih lahko v svojih poštnih nabiralnikih pričakujejo 
takoj v začetku aprila.  Foto: Boštjan Bensa
Prvim zavezancem bodo izračune dohodnine po pošti poslali v četrtek in jih lahko v svojih poštnih nabiralnikih pričakujejo takoj v začetku aprila.  Foto: Boštjan Bensa

LJUBLJANA > Informativni izračun dohodnine je sestavljen na podlagi podatkov, s katerimi razpolaga Furs na podlagi uradnih evidenc in podatkov o dohodkih in vzdrževanih družinskih članih, ki ji jih morajo posredovati izplačevalci oziroma zavezanci za dohodnino.

Slednjih je vsako leto približno milijon. Na Fursu običajno dohodnino najprej izračunajo za tiste, ki ne uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane ter nimajo dohodkov od opravljanja dejavnosti ali katastrskega dohodka.

V drugem svežnju pa so ponavadi izračuni za zavezance, ki so hkrati tudi vzdrževani družinski člani ali nimajo urejenega rezidentskega statusa, kot tudi posamezne manjše skupine zavezancev, za katere Furs v marcu še nima celovitih podatkov.

Letos bodo prvi paket izračunov na pošto predvidoma poslali v četrtek, 31. marca. Nanje bo mogoče najpozneje do 30. aprila vložiti ugovor in tem zavezancem bo dohodnina odmerjena ponovno. Če se bodo zavezanci z izračunom strinjali, bodo morali morebitno premalo plačano dohodnino doplačati najpozneje do 1. junija, preveč plačano dohodnino pa jim bodo vrnili na bančne račune 30. maja.

Zadnji delovni dan maja bo sledil drugi paket izračunov. Za te zavezance se bo rok za ugovor iztekel konec junija, najpozneje mesec dni pozneje pa bodo morali premalo plačano dohodnino doplačati oziroma bodo prejeli vračilo.

Informativnega izračuna pa ne bodo prejeli zavezanci, za katere finančna uprava od izplačevalcev dohodkov ni prejela podatkov o odmeri dohodnine. Tisti zavezanci, ki do 15. junija izračuna ne bodo prejeli, bodo morali napoved vložiti sami, in sicer najpozneje do 31. julija.

Furs informativne izračune že nekaj let pošilja z navadno pošto, za vročene pa veljajo 15. dan od datuma odpreme.

Tokrat se zneski davčnih olajšav in osnov iz dohodninske lestvice že tretje leto zapored niso uskladili z inflacijo, nespremenjeni pa ostajajo tudi letos. Obdavčitev z dohodnino se začne pri 8021,34 evra neto letne davčne osnove, stopnje davka pa se gibljejo med 16 in 50 odstotki, kar je odvisno od višine prejemkov posameznega zavezanca.

STA


Najbolj brano