Prve nogavice iz slovenske konoplje

V Tovarni nogavic Polzela so danes zagnali proizvodnjo nogavic iz ekološko pridelane industrijske konoplje in bombaža. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ob tem izrazil zadovoljstvo, da je prišel na začetek novega razvoja tovarne, ki se je obrnila k logiki prihodnosti. Polzela naj bi ta teden delavcem izplačala del novembrske plače.

Prve nogavice Polzele  iz konoplje. Foto: STA
Prve nogavice Polzele iz konoplje. Foto: STA

POLZELA > Prvih 1000 parov nogavic bodo prodali na dražbi, je povedal predsednik uprave Polzele Marko Klemenčič, ki pričakuje, da bo nov projekt zaživel in v savinjsko regijo prinesel precej delovnih mest. Ocenil je tudi, da tovarna nogavic z današnjim dogodkom stopa na pot novega razvoja.

Podobno je menil Zdravko Počivalšek. Kot je dejal, ima vsako podjetje dve možnosti: odločiti se za strategijo razlikovanja ali za strategijo vrednosti, ki pomeni, da nečesa proizvedeš veliko z majhnimi stroški. “Strategija razlikovanja pa pomeni odločitev za nekaj, kar je malo drugače in boljše ter se to potem lahko proda po višji ceni. Verjamem, da je odločitev za proizvodnjo konopljinih nogavic en mali pravi korak v to smer,” je dejal.

Če bo tovarna to znala tudi nadgraditi, če se bo tega lotila tudi v organizacijskem, tehničnem in lastniškem smislu, bo po ministrovi oceni naredila pravi korak v pravi smeri.

Ob zagonu proizvodnje nogavic iz ekološko pridelane konoplje so ustanovili tudi zadrugo, ki je združila pridelovalce in predelovalce industrijske konoplje ter podjetja. Po besedah vodje Eko civilne iniciative Slovenije Irene Rotar bodo na temeljih tradicije z novimi znanji v okviru obstoječih tovarn ustvarjali delovna mesta. Vsak, ki želi sodelovati v zadružništvu, lahko sodeluje z vsaj 50 evri, je dodala.

Počivalšek je spomnil, da je spodbujanje razvoja socialnega podjetništva, zadružništva in ekonomske demokracije eden od pomembnih projektov te vlade. Za ta namen je bil na gospodarskemu ministrstvu ustanovljen tudi istoimenski sektor. “Pri nas se še kako dobro zavedamo, da je zadružništvo timski šport. Nihče ne more gola zabiti sam,” je dejal.

Vodstvo tovarne nogavic, kjer še vedno zamujajo z izplačilom plač in jih delavci prejemajo v več obrokih, se sicer s Slovenskim državnim holdingom pogovarja o dokapitalizaciji v višini dveh milijonov evrov. Klemenčič upa, da bi do nje lahko prišlo prihodnje leto.

Pojasnil je, da v tovarni z minimalnimi sredstvi poteka poslovno prestrukturiranje, ki vključuje finančno in stroškovno optimizacijo poslovanja. Za celotno prihodnje leto so si sicer že zagotovili dovolj naročil tujih poslovnih partnerjev, v proizvodnji pa že dela vseh 265 zaposlenih.

STA


Najbolj brano