Prva skupina Sircev prišla v Slovenijo

Slovenska vlada je včeraj o begunski problematiki razpravljala zaupno, evropski poslanci pa so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu z veliko večino podprli predloge za boljše spopadanje z valom beguncev v EU. Včeraj zjutraj so pri Lendavi prestregli 14 sirskih beguncev, ki naj bi jih vrnili na Madžarsko.

Avstrija je včeraj ustavila železniški promet z Madžarsko.
Avstrija je včeraj ustavila železniški promet z Madžarsko. 

LJUBLJANA, STRASBOURG > Evropski poslanci so pripravljeni sodelovati z Evropsko komisijo pri oblikovanju evropske zakonodaje, v resoluciji pa so tudi pozvali k sklicu mednarodne konference o skupnem odgovoru na begunsko krizo. Pozdravili so predlagano nujno prerazporeditev 120.000 prosilcev za azil iz Italije, Grčije in Madžarske. Poslanci so prav tako podprli predlog predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja za vzpostavitev stalnega solidarnostnega mehanizma za premestitev beguncev v kriznih razmerah.

O beguncih je včeraj razpravljala tudi slovenska vlada, vendar, kot je po seji povedal podpredsednik vlade Dejan Židan, o kvotah niso razpravljali. Slovenija bo, kot je dejal, sledila načelu solidarnosti, ki mora biti sorazmerna med državami. Dodal je še: “Evropa dolgoročno oziroma srednjeročno preprosto ne more pristati na to, da je zatočišče za begunce, pač pa mora pomagati reševati krize tam, kjer so.” O sklepih vlade, ki so zaupne narave, Židan ni govoril.

V Oljki - stranki Slovenske Istre, kjer sicer podpirajo sprejem prebežnikov z vojnih območij, so skeptični do njihove namestitve na Debelem rtiču. Namestitev prebežnikov v turističnem naselju se jim ne zdi primerna, saj nihče ne ve, koliko časa bi takšna namestitev trajala. Če bi bili prihodnje poletje še nameščeni v bungalovih, bi to lahko vplivalo na turistično sezono na širšem ankaranskem območju, če pa bi jih pred sezono preselili na drugo lokacijo, bi to lahko bilo zanje travmatično. zato pozivajo župane vseh štirih istrskih občin, ministrico za notranje zadeve in zunanjega ministra, naj razmislijo o drugi primernejši lokaciji.

Včeraj pa so na lendavskem območju prestregli prvo večjo skupino sirskih beguncev, ki so ponoči prišli z Madžarske in so bili namenjeni v Avstrijo in Nemčijo. Državljani Sirije, stari od 23 do 40 let, so hodili po avtocesti med Pincami in Lendavo. Policisti so najprej izsledili osem ljudi, dobre pol ure kasneje pa še šest. Odpeljali so jih na policijsko postajo, kjer so jih oskrbeli s hrano in pijačo. Kot so sporočili iz murskosoboške policijske uprave, jih bodo obravnavali po zakonu o tujcih in jih do vrnitve na Madžarsko nastanili v center za tujce v Postojni.

Posebej so poudarili, da izvajajo vse postopke v skladu z zakonodajo, včerajšnji dogodek pa, vsaj za zdaj, ne nakazuje večjega migracijskega toka prek Slovenije. Že nekaj ur po prijetju sirskih beguncev so iz Amnesty International sporočili, da nasprotujejo vračanju beguncev na Madžarsko. “Na Madžarskem begunci nimajo ustreznega dostopa do postopka mednarodne zaščite, v sprejemnih centrih pa jih čakajo slabe razmere. Slovenija bi s tem, ko bi begunce vrnila na Madžarsko, kršila mednarodno prepoved vračanja in njihove človekove pravice,” so zapisali v izjavi. SK


Najbolj brano