Prva odmera davka na nepremične že leta 2016?

Predlog davčne reforme je pripravljen in čaka na potrditev na vladi, ki bo hkrati imenovala tudi usmerjevalni odbor za spremljanje in usmerjanje izvajanja ukrepov. Njihov namen je ob nespremenjenih davčnih stopnjah pobrati več davkov, cilj pa ostaja uveljavitev v letu 2016. Tedaj naj bi prvič odmerili tudi davek na nepremičnine.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Predlog celovitega načrta projektov na davčnem področju, ki so ga pripravili na finančnem ministrstvu in ga je vlada danes objavila na svojih spletnih straneh, vsebuje spremembe vrste davčnih zakonov, vse s ciljem prestrukturiranja bremena javnih dajatev v smeri povečanja konkurenčnosti gospodarstva.

Kot je zapisano v dokumentu, se je vlada zavezala, da se dosedanje stopnje davkov, taks, prispevkov in drugih javnofinančnih dajatev v letih 2015 in 2016 ne bodo povečevale, niti se ne bodo uvajale nove oblike javnofinančnih obremenitev gospodarstva.

Izjema je le davek na nepremičnine, ki bo nadomestil dosedanje tri dajatve na tem področju, v splošnem pa se skupna obremenitev lastnikov nepremičnin ne bo povečevala. Kljub temu pa naj bi bil finančni izplen višji, kar naj bi dosegli z večjim zajemom nepremičnin v obdavčitev ter izboljšanjem in posodobitvijo podatkov o vrednosti nepremičnin.

Do prve odmere davka na nepremičnine naj bi po teh načrtih prišlo v letu 2016, dokument pa dopušča tudi možnost, da bi se to zgodilo leto pozneje.

Pred tem bo treba poleg novega zakona o davku na nepremičnine pripraviti tudi novelo zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, nov zakon o evidentiranju nepremičnin ter novelo zakona o financiranju občin kot tudi akcijski načrt za prenovo sistema obdavčitve nepremičnega premoženja in izboljšave vrednotenja nepremičnin.

Cilj države ostaja tudi povečanje učinkovitosti pobiranja javnih dajatev ter zmanjšanje obsega sive ekonomije. Še letos naj bi tako uvedli davčne blagajne, ki bodo podatke o izdanih računih pri plačilih z gotovino pošiljale prek interneta neposredno na finančno upravo. Predlog tega zakona je že pripravljen in je bil do pred kratkim v javni obravnavi, vlada pa ga namerava še ta mesec poslati v obravnavo v DZ.

Sredi poletja namerava vlada v DZ poslati tudi predloge popravkov nekaterih zakonov, s katerimi naj bi zmanjšali stroške zavezancev in čas, ki je potreben za plačevanje javnih dajatev, po drugi strani pa povečali učinkovitost poplačila davčnega dolga. Do tedaj naj bi našli tudi rešitev za problematiko prenosa sredstev v davčno ugodnejša območja.

Ker vlada v Sloveniji prepričanje, da je delo v primerjavi s tujimi državami prekomerno obremenjeno, želi vlada tudi na novo določiti porazdelitev davčnega bremena med potrošnjo, dohodki in premoženjem, predvsem z namenom znižanja obremenitev dela. Predloge zakonov na tem področju je mogoče pričakovati v letu 2016, njihovo končno uveljavitev pa v letu 2017.

Za spremljanje in usmerjanje izvajanja celotnega načrta projektov na davčnem področju bo pristojen usmerjevalni odbor, ki ga bo vodil finančni minister Dušan Mramor. V njem bodo še predstavniki ministrstev za delo, za gospodarstvo, za zdravje in za kmetijstvo, eden od poslancev koalicijskih strank, predstavniki sindikatov, delodajalcev ter strokovne javnosti

STA


Najbolj brano