Protestniki zaradi težav s posojili v frankih zahtevajo ukrepanje Banke Slovenije

V središču Ljubljane se je dopoldne zbralo okoli 150 do 200 ljudi, nezadovoljnih zaradi ravnanja poslovnih bank in Banke Slovenije pri vprašanju posojil v švicarskih frankih. Udeleženci shoda, ki ga organizira Združenje frank, od Banke Slovenije zahtevajo vzpostavitev dialoga in nadzora nad bankami, od vlade pa pričakujejo, da jim bo prisluhnila.

Medtem ko so nekatere države stopile v bran kreditojemalcem in sprejele ukrepe za omejevanje  težav, je slovenska vlada na podlagi analize Banke Slovenije ocenila, da 
ukrepi niso potrebni.  Foto: STA
Medtem ko so nekatere države stopile v bran kreditojemalcem in sprejele ukrepe za omejevanje težav, je slovenska vlada na podlagi analize Banke Slovenije ocenila, da ukrepi niso potrebni.  Foto: STA

LJUBLJANA > Na transparente so zapisali, da niso špekulanti, spraševali so se, zakaj tvega le kreditojemalec, in zahtevali poštene kredite ter poštene pogodbe z bankami.

Številni so danes s seboj prinesli makete hišic s strehami v barvah švicarske zastave, ki opozarjajo, da je večina z najemom posojila v frankih reševala lastno stanovanjsko vprašanje. Med udeleženci shoda je bilo tudi veliko družin.

Zbrani so se sprehodili do sedeža Banke Slovenije in ob glasnih žvižgih pred vhod položili transparente in makete hišic.

Podobni shodi se danes odvijajo tudi v Zagrebu, Beogradu in Sarajevu.

Resne težave so za posojilojemalce nastale, ko je švicarska centralna banka 15. januarja nepričakovano odpravila zgornjo mejo vrednosti za švicarsko valuto pri 1,20 franka za en evro, ki jo je z različnimi ukrepi na valutnem trgu branila dobra tri leta. Vrednost franka je v primerjavi z evrom precej poskočila, s tem pa so se drastično dvignili tudi mesečni obroki odplačevanja kreditov.

Medtem ko so nekatere države, kot sta Hrvaška in Madžarska, ki imata lastno valuto, stopile v bran številnim kreditojemalcem in sprejele ukrepe za omejevanje podobnih težav, je slovenska vlada na podlagi analize Banke Slovenije ocenila, da ukrepi niso potrebni. Je pa napovedala, da bo pod drobnogled vzela ravnanje bank pri dajanju takšnih kreditov.

STA


Najbolj brano